Κομισιόν: Ζητά διευκρίνιση από Μάλτα για το «μόνο εμβολιασμένοι»

Ο εμβολιασμός από μόνος του δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός ΕΕ, λέει η Κομισιόν

Ο εμβολιασμός από μόνος του δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ. και αυτή είναι μια από τις κύριες αρχές του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, ξεκαθάρισε σήμερα ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισισόν Κρίστιαν Βίγκαντ, κληθείς να τοποθετηθεί επί της ανακοίνωσης των αρχών της Μάλτας ότι δεν θα δέχονται πλέον ανεμβολίαστους επισκέπτες στο νησί.

>>> Διαβάστε επίσης: Μάλτα:Εγκατέλειψε το σχέδιο απαγόρευσης εισόδου σε ανεμβολίαστους <<<<

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Κρίστιαν Βίγκαντ δήλωσε κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες ότι «η Μάλτα ενημέρωσε την Κομισιόν και τα κράτη μέλη για νέους περιορισμούς που θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου»

>>> Η πρώτη χώρα της ΕΕ που απαγορεύει την είσοδο σε ανεμβολίαστους <<<

«Βλέπουμε αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων κορωνοϊού σε διάφορα κράτη μέλη ως αποτέλεσμα της μετάλλαξης Δέλτα και είναι αλήθεια ότι τα κράτη μέλη μπορούν να θέσουν περιορισμούς για την προστασία της δημόσιας υγείας», ανέφερε.

Ωστόσο, διευκρίνισε ο Κρίστιαν Βίγκαντ, «κάθε μέτρο που περιορίζει την ελεύθερη κυκλοφορία πρέπει να είναι αναλογικό και να μη δημιουργεί διακρίσεις».

«Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν μπορεί να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση ελεύθερης κυκλοφορίας. Αυτή είναι μια από τις κύριες αρχές του κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid», ξεκαθάρισε.

«Ανησυχούμε ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν διακρίσεις εις βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Είμαστε σε επαφή με τη Μάλτα, ζητώντας εξηγήσεις γι` αυτά τα μέτρα και θα θέσουμε επίσης αυτά τα ζητήματα σήμερα στη συνάντηση συντονισμού των κρατών μελών», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο ECDC στη Μάλτα το ποσοστό των ενηλίκων που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση είναι 78,8% (τρίτη θέση στην ΕΕ, μετά το Βέλγιο με 81,3% και την Ολλανδία με 79,5%).

(ΚΥΠΕ)