Κορωνοϊός: Διεθνώς προβληματισμός για άρση μέτρων

Κοντά στην αρχή υποχώρησης της πανδημίας η Ισπανία είπε ο Σάντσεθ

Ο αριθμός των νεκρών από την πανδημία covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρου μειώθηκε στην Ισπανία, έπειτα από διαδοχική αύξηση τις προηγούμενες δύο ημέρες, καθώς καταγράφηκαν 683 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με το ισπανικό Υπουργείο Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών διαμορφώνεται στους 15.238. Τα κρούσματα της επιδημίας αυξήθηκαν κατά 5.756, στα 152.446. "Η πυρκαγιά αρχίζει να τίθεται υπό έλεγχον... Αυτός ο πόλεμος κατά του ιού θα εξελιχθεί σε ολοκληρωτική νίκη", είχε δηλώσει νωρίτερα μπροστά στα σχεδόν κενά, λόγω των μέτρων προστασίας, έδρανα του ισπανικού κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Οι περί τους 300 παρόντες βουλευτές κλήθηκαν για να ψηφίσουν την παράταση για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 26 Απριλίου, των μέτρων του lockdown.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Ισπανία βρίσκεται κοντά στην έναρξη της υποχώρησης της επιδημίας, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο οποίος επιδιώκει να ενώσει τις κατακερματισμένες πολιτικές δυνάμεις της χώρας του πίσω από ένα κοινό πρόγραμμα οικονομικής ανοικοδόμησης.

"Προτείνω ένα μεγάλο σύμφωνο για την οικονομική και κοινωνική ανοικοδόμηση της Ισπανίας, με την συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να βάλουν πλάτη" είπε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Δυνατή μια πρώτη χαλάρωση των μέτρων λέει ο Γερμανός Υπουργός Υγείας

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν πιστεύει ότι είναι δυνατή μια πρώτη χαλάρωση των περιορισμών, που έχουν επιβληθεί στη Γερμανία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά τις διακοπές του (καθολικού) Πάσχα που εορτάζεται αυτήν την Κυριακή.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η "θετική τάση" στην επιβράδυνση των κρουσμάτων, δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt".

Προϋπόθεση για την επιστροφή στην ομαλότητα είναι η τήρηση από τους πολίτες των περιορισμών στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, δήλωσε ο Σπαν, καθώς και η τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων λειτουργίας από τις επιχειρήσεις. Θα χρειαστεί πάντως ακόμα πολύς χρόνος έως ότου μεγάλες εκδηλώσεις αρχίσουν να γίνονται κανονικά, πρόσθεσε.

Πιο συγκεκριμένα ο Γερμανός Υπουργός Υγείας δήλωσε: "Αν συνεχιστεί η επιβράδυνση των αριθμών μόλυνσης, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε με τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για μια σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα μετά τις διακοπές του Πάσχα. Μια άλλη προϋπόθεση για την επιστροφή στην κανονική εργασία είναι τα εργοστάσια ή οι επιχειρήσεις να μπορούν να οργανωθούν με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και τους πελάτες. Επιχειρήσεις ή βιομηχανίες που θα μπορούν να αποδείξουν ότι εξασφάλισαν τους κανόνες υγιεινής ή απόστασης, θα μπορούσαν να επιστρέψουν πιο εύκολα στην καθημερινή ζωή".

"Οπου οι άνθρωποι έρχονται κοντά, όπως συμβαίνει λ.χ. σε μεγάλους ποδοσφαιρικούς αγώνες ή σε συλλόγους, θα χρειαστεί ακόμα πολύς χρόνος πριν η ομαλότητα επιστρέψει". Τέλος επισήμανε πως "σε ένα φιλελεύθερο κράτος , οι εκτεταμένοι περιορισμοί των θεμελιωδών δικαιωμάτων μπορούν να λειτουργήσουν μόνο στο βαθμό που είναι κατανοητοί και αποδεκτοί. Επομένως δεν είναι μόνο σημαντικό να δικαιολογηθούν τα μέτρα καλά, αλλά και να δείξουμε και μια προοπτική. Βλέπουμε μια θετική τάση, αλλά πρέπει να σταθεροποιηθεί. Γι` αυτό οι πολίτες πρέπει να τηρήσουν τους περιορισμούς και πέραν των εορτών", ανέφερε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Διατήρηση των περιορισμών στην Ιρλανδία

Ο Ιρλανδός Υπουργός Υγείας δήλωσε σήμερα πως αναμένει ότι η αρχή δημόσιας υγείας θα του συστήσει αύριο τη διατήρηση για μια περίοδο εβδομάδων των σημαντικών περιορισμών στις μετακινήσεις για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ιρλανδία θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα "διαφορετικό πεδίο" έπειτα από αυτό.

"Το πιο πιθανό είναι ότι αύριο η Ομάδα Εκτακτης Ανάγκης του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας θα συστήσει να συνεχίσουμε με τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς (...) Αναμένω ότι αυτό θα αφορά μια περίοδο εβδομάδων", δήλωσε στο δίκτυο Virgin Media ο Σάιμον Χάρις, ο οποίος έδωσε εντολή στις 27 Μαρτίου στους πολίτες της χώρας του να μείνουν στα σπίτια τους μέχρι τουλάχιστον την Κυριακή.

"Σχετικά με τον οδικό χάρτη, θα έρθει κάποια στιγμή σε αυτήν την χώρα κατά την οποία θα πρέπει να ζήσουμε μαζί με τον ιό ή, για να το διατυπώσω καλύτερα, κατά την οποία δυστυχώς άνθρωποι θα συνεχίσουν να νοσούν και δυστυχώς κάποιοι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν, αλλά σε ποσοστό που θα είναι βιώσιμο και θα μπορούν να διαχειριστούν οι γιατροί μας", πρόσθεσε.

Έκκληση αρχών Αυστρίας ενόψει καθολικού Πάσχα

Έκκληση προς τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν στα σπίτια τους στις γιορτές του Πάσχα των Καθολικών (που γιορτάζεται την ερχόμενη Κυριακή 12 Απριλίου) αποφεύγοντας τις κοινωνικές επαφές, απευθύνει σε σημερινό μήνυμα του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνοντας πως "η μπόρα αργεί ακόμη να περάσει, γιατί ο ιός εξακολουθεί να είναι ανάμεσα μας".

Τονίζοντας πως "με τη συμπεριφορά του, ο καθένας έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές", αναφέρει ότι "μένουμε στο σπίτι και βγαίνουμε μόνο για ψώνια, για να μεταβούμε στη δουλειά μας, για να στηρίξουμε εκείνους που χρήζουν βοήθειας, για λίγη κίνηση και άθληση".

Σημειώνει ταυτόχρονα πως ο καλός καιρός δεν επιτρέπεται να παρασύρει σε μεγαλύτερες εκδρομές και συγκεντρώσεις στο ύπαιθρο, γιατί "η κατάσταση συνεχίζει να είναι επικίνδυνη και παραπλανητική, επειδή ο ιός δεν έχει ακόμη νικηθεί". Για μία ακόμη φορά, ο καγκελάριος ευχαριστεί για την επίδειξη πειθαρχίας, επισημαίνοντας ότι "η Αυστρία είναι η χώρα στην Ευρώπη με τις καλύτερες εξελίξεις στους αριθμούς, κάτι που οφείλεται στους περιορισμούς της εξόδου, στα μέτρα και στην τήρησή τους από τον πληθυσμό".

Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως η επιθυμία για την ελευθερία, στην οποία κανείς έχει συνηθίσει, και η νοσταλγία, που έχει κανείς να συναντηθεί με γονείς, συγγενείς και φίλους, γίνονται ολοένα και πιο έντονες, ωστόσο "πρέπει να αντέξουμε κι άλλο, για να μπορέσουμε μετά το Πάσχα να πάρουμε όλοι μαζί σταδιακά και πάλι τον δρόμο της κανονικότητας", καταλήγει ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Χαλάρωση περιορισμών στην Πολωνία μετά το Πάσχα

Για να υποστηρίξει την οικονομία της που πλήττεται, η Πολωνία θα χαλαρώσει μετά το Πάσχα κάποιους από τους περιορισμούς που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βάλντεμαρ Κράσκα

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η Πολωνία έχει κλείσει τα σχολεία, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και τους κινηματογράφους, ενώ έχει λάβει κι άλλα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19.

Οικονομολόγοι αναμένουν συρρίκνωση φέτος της οικονομίας της Πολωνίας κατά 3,5%, κάτι που θα πυροδοτήσει μια οξεία αύξηση στην ανεργία από το επίπεδο του 5,5% που είναι σήμερα.

"Μετά το Πάσχα θα θέλουμε να ενεργοποιήσουμε λίγο την οικονομία", σημείωσε ο Κράσκα χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Δεν κατέστη δυνατή επικοινωνία με εκπρόσωπο του υπουργείου για να διευκρινίσει περαιτέρω. Ως σήμερα 5.341 κρούσματα νέου κορωνοϊού και 164 θάνατοι είχαν καταγραφεί στην Πολωνία, χώρα με πληθυσμό 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

Προειδοποιήσεις επιστημόνων

Μία μικρή ανάσα: ακόμη και αν ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας του κορωνοϊού μειώνεται σταδιακά στην Ευρώπη και τα περιοριστικά μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς αμβλύνοντας την πίεση επί των συστημάτων υγείας, η επιφυλακή πρέπει να διατηρηθεί, αν ο στόχος είναι η υποχώρηση της επιδημίας, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα ελπιδοφόρα μηνύματα ήλθαν τις τελευταίες ημέρες με την μείωση του αριθμού των νεκρών της Covid-19 στην Ιταλία, την Γαλλία και την Ισπανία, που διακόπηκε την Δευτέρα με τους αριθμούς να εκτοξεύονται και πάλι. Ωστόσο, μία καθοδική τάση αρχίζει να διαμορφώνεται στις τρεις χώρες.

Ο άλλος δείκτης που δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων σε μονάδες εντατικής θεραπείας, που μειώνεται στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί σκληρά από την επιδημία. "Αν και αργά, κάποια μείωση της πίεσης αρχίζει να γίνεται αντιληπτή στα περιστατικά που νοσηλεύονται στην εντατική", επεσήμανε η επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου υγειονομικών κρίσεων της Ισπανίας.

Στην Ιταλία, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική συνεχίζει επίσης καθοδική πορεία. Η ίδια τάση παρατηρείται στην Γαλλία, όπου η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ επιβραδύνεται αργά αλλά σταθερά. "Είναι το πιο σημαντικό κριτήριο, διότι αυτός είναι ο παράγοντας που αυξάνει την πίεση επί των νοσοκομείων", δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν.

Αύξηση κρουσμάτων σε οίκο ευγηρίας στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία εντόπισε περισσότερα από 100 κρούσματα κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίας της Βουδαπέστης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα η αρχίατρος Σεσίλια Μίλερ.

Το γηροκομείο αυτό, το οποίο υπάγεται στο δημοτικό συμβούλιο της Βουδαπέστης, διαθέτει υποδομές για 544 ενοίκους, σύμφωνα με στοιχεία που είναι δημοσιευμένα στον ιστότοπό του. "Συνεχίζονται οι εξετάσεις", πρόσθεσε η Μίλερ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Θα επισκεφθώ η ίδια τις εγκαταστάσεις επειδή πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να επιβλέψω τις εντατικές προσπάθειες που γίνονται εκεί από όλους τους μετέχοντες για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του ιού σε αυτό το ίδρυμα", σημείωσε. Η Μίλερ πρόσθεσε ότι ηλικιωμένοι έχουν προσβληθεί από Covid-19 και σε άλλο γηροκομείο της Βουδαπέστης, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων σε αυτό είναι μονοψήφιος.

Έρευνα για διάτρητη προσφορά σε μάσκες στην Ιταλία

Έρευνα της οικονομικής αστυνομίας της χώρας οδήγησε στη σύλληψη επιχειρηματία, ο οποίος είχε κερδίσει διαγωνισμό του ιταλικού κράτους και του είχε ανατεθεί να προμηθεύσει στο δημόσιο 24 εκατομμύρια χειρουργικές μάσκες έναντι 15,8 εκατομμυρίων ευρώ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Ο επιχειρηματίας ονομάζεται Αντονέλο Λέφι και κατηγορείται από την εισαγγελία της Ρώμης ότι δραστηριοποιήθηκε για να υπονομεύσει το αδιάβλητο της διαδικασίας του διαγωνισμού.

 

Πιο αναλυτικά, η εταιρία, με την οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό, χρωστά υψηλά ποσά στο ιταλικό δημόσιο και από έλεγχο, που πραγματοποιήθηκε σε ένα πρώτο φορτίο από την Κίνα, διαπιστώθηκε ότι μέσα στα κουτιά δεν υπήρχαν οι μάσκες τις οποίες περίμεναν με αγωνία οι γιατροί στα ιταλικά νοσοκομεία, όπως γράφει ο Τύπος.

Εξαιτίας της κατάστασης υγειονομικής κρίσης, ο διαγωνισμός είχε πραγματοποιηθεί με υπερεπείγουσες διαδικασίες. Οι εισαγγελείς αφήνουν να διαρρεύσει ότι για μια ακόμη φορά υπήρξαν άνθρωποι που θέλησαν να πλουτίσουν σε βάρος της δημόσιας υγείας σε μια κρισιμότατη φάση για όλη την Ιταλία.

Από τις έρευνες εξακριβώθηκε επίσης ότι η συγκεκριμένη εταιρία, που έλαβε μέρος στο διαγωνισμό του δημοσίου, στην πραγματικότητα δραστηριοποιούνταν στον τομέα της κτηνοτροφίας και εδώ και πολύ καιρό είχε μηδενικό τζίρο.

ΚΥΠΕ