Κορωνοϊός: Η συναρπαστική ιστορία των ιδιοκτητών της BioNTech

Πίσω από την Pfizer βρίσκεται ο Αλβέρτος Μπουρλά ενώ πίσω από την Βiontech, ο Σαχίν μαζί με τη σύζυγό του Οζλέμ

Ο παγκόσμιος αγώνας για την εύρεση του εμβολίου για τη νόσο της Covid-19 έκανε ένα άλμα προς τα εμπρός, όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech ισχυρίστηκαν ότι το εμβόλιο τους είναι 90% αποτελεσματικό. 

Πρόκειται για μια συνεργασία της Pfizer και της Biontech. Πίσω από την Pfizer βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής, Αλβέρτος Μπουρλά ενώ πίσω από την Βiontech, ο Ουγούρ Σαχίν μαζί με τη σύζυγό του Οζλέμ Τουρέτσι, τουρκικής καταγωγής. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών το εμβόλιο που παρασκευάζουν έχει θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη της Covid-19.

Από οικογένειες Τούρκων μεταναστών, και οι δύο ιδιοκτήτες της γερμανικής BioΝΤech είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στη μάχη κατά του καρκίνου. Tώρα όλοι ελπίζουμε ότι θα καταφέρουν να εξολοθρεύσουν τον νέο μεγάλο εχθρό που απειλεί την ανθρωπότητα.

Σε ηλικία τεσσάρων ετών, ο Ουγκούρ Σαχίν συνιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Biontech, ο οποίος είναι ήδη ένας από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στη Γερμανία και η μητέρα του πήγαν από την Τουρκία στην Κολωνία όπου ο πατέρας του εργαζόταν σε εργοστάσιο της Ford. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, όπου έκανε και το διδακτορικό του. Η ειδικότητά του είναι στην ανοσολογία και την έρευνα για τον καρκίνο.

Το 2008, ίδρυσε στο Μάιντς μαζί με τον Οζλεμ Τουρεσί την εταιρεία βιοτεχνολογίας BioΝΤech, της οποίας έκτοτε είναι ο διευθύνων σύμβουλος.

Ο Σαχίν αν και κατάφερε να δημιουργήσει εταιρίες δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραμένει ταπεινός και συνεχίζει να πηγαίνει στη δουλειά του με το ποδήλατό του.

Από τον Απρίλιο του 2020 ο Σαχίν και η ομάδα του κάνουν έρευνα για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού και φαίνεται πως βρίσκονται στην τελική ευθεία. Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πρόσφατα ανεπτυγμένο εμβόλιο BNT162b2 είναι τόσο επιτυχημένο ώστε θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή.

Το γεγονός ότι ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι ένα επιστημονικό επίτευγμα. Συνήθως η ανάπτυξη και έγκριση εμβολίων διαρκούν αρκετά χρόνια. Ωστόσο, το κατά πόσον θα χορηγηθούν πραγματικά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος, εξαρτάται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων EMA (European Medicines Agency) και από την ταχεία έγκρισή του. «Σε κάθε περίπτωση, θα υποβάλουμε τα δεδοεμένα μας και θα παρουσιάσουμε με διαφάνεια τη δράση και τις παρενέργειες. Δόσεις εμβολίων θα είναι επίσης διαθέσιμες», δήλωσε ο Σαχίν στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Εάν το εμβόλιο επικρατήσει, αυτό θα ήταν επίσης ένα καλό νέο και για πολλές χιλιάδες μετόχους της BioΝΤech Η τιμή της μετοχής της έχει ήδη τριπλασιαστεί από τον Μάρτιο. Η κεφαλαιοποίηση της νεαρής εταιρείας έχει ξεπεράσει το όριο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κι έτσι η BioΝΤech αξίζει πλέον τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο από τη Lufthansa ή την Commerzbank.

Η BioΝΤech σχεδιάζει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος και 250 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα επόμενα χρόνια, η παραγωγή θα αυξηθεί σε 750 εκατομμύρια ετησίως.

Το ζευγάρι έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επιστήμη

Ο Σαχίν, γεννημένος στην Τουρκία, μεγάλωσε στη Γερμανία, όπου οι γονείς του εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο της Ford. Σπούδασε ιατρική και έγινε καθηγητής και ερευνητής με ειδικότητα την ανοσοθεραπεία.

Εργάστηκε σε νοσοκομεία στην Κολωνία και στη νοτιοδυτική πόλη του Αμβούργου, όπου κατά τη διάρκεια της πρώτης ακαδημαϊκής του καριέρας συνάντησε την ανοσολόγο Τουρέτσι. Η ιατρική έρευνα και η ογκολογία έγινε κοινό πάθος.

Το ζευγάρι έχει αφιερώσει τη ζωή του στην επιστήμη. Σε παλαιότερη συνέντευξή η Τουρέτσι είχε δηλώσει: «ακόμα και την ημέρα του γάμου μας το 2002 την περάσαμε στο εργαστήριο με εργαστηριακές ρόμπες κάνοντας έρευνα. Αυτό που ερευνούσαμε ήταν πως μπορεί να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου έναντι στον καρκίνο».

Ο Σαχίν και η Τουρέτσι συνέστησαν τη BioNTech το 2008, με σκοπό την αναζήτηση ενός πολύ ευρύτερου φάσματος εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου. Το Ίδρυμα «Bill & Melinda Gates» έχει επενδύσει 55 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, η οποία επίσης ασχολείται με προγράμματα HIV και φυματίωσης.

Οι συνάδελφοι τους περιγράφουν τον κ. Σαχίν ως έναν ήρεμο και μετρημένο άνθρωπο που αποφεύγει να ελέγχει την τιμή της μετοχής της εταιρείας και ενδιαφέρεται περισσότερο να διαβάσει επιστημονικά περιοδικά.

Στο μέτωπο της μάχης κατά του κορωνοϊού

Η BioNTech χρησιμοποίησε μια τεχνολογία που δεν είχε εγκριθεί μέχρι στιγμής για χρήση σε ανθρώπους. Παίρνει γενετικό υλικό που ονομάζεται αγγελιοφόρο RNA (mRNA) και το προσθέτει σε μυϊκά κύτταρα, τα οποία το αντιμετωπίζουν σαν οδηγία για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού.

Οι πρωτεΐνες στη συνέχεια διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και πιστεύεται ότι οδηγούν σε μακροχρόνια προστασία έναντι του ιού. Άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Moderna, χρησιμοποιούν επίσης την τεχνολογία «mRNA».

Κατάφεραν να εντοπίσουν γρήγορα 20 πιθανά εμβόλια. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε τρωκτικά. Ωστόσο η γερμανική εταιρεία δεν είχε την εμπειρία και τους πόρους για να πραγματοποιήσει γρήγορα μια σημαντική κλινική δοκιμή. Έτσι ο κ. Σαχίν κάλεσε την Pfizer.

Οι δύο εταιρείες έχουν ξανασυνεργαστεί για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της γρίπης από το 2018. Σε διάστημα μιας μόνο ημέρας οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να βρουν ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Μετά από πρώιμες δοκιμές σε ανθρώπους, διαπίστωσαν ότι δύο υποψήφια εμβόλια παρήγαγαν μια ισχυρή ανοσοαπόκριση, συμπεριλαμβανομένων αντισωμάτων κατά του ιού και ισχυρών ανοσοκυττάρων γνωστών ως «Τ κύτταρα».

Επέλεξαν αυτό με τις λιγότερες παρενέργειες για να ξεκινήσουν μια δοκιμή με περισσότερους από 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Γερμανία. Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία επέκτεινε τη δοκιμή σε 44.000 εθελοντές.

Οι δοκιμές αναμένεται να συνεχιστούν σε 164 άτομα. Πρέπει να αξιολογηθεί το κατά πόσον το εμβόλιο προστατεύει από την ανάπτυξη σοβαρών μορφών της νόσου και πόσο καλά προστατεύει άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί.

 

ΕΡΤ1