Κυριακίδου:Η Ευρώπη μπορεί να διδαχθεί από Πορτογαλία για εμβόλια

Η Ευρώπη μπορεί να αντλήσει διδάγματα από την επιτυχημένη διανομή των εμβολίων στην Πορτογαλία, λέει η Επίτροπος

Οι χώρες της Ευρώπης μπορούν να αντλήσουν διδάγματα από την επιτυχημένη διανομή των εμβολίων στην Πορτογαλία, ανέφερε σε ομιλία της σε συζήτηση στη Λισαβόνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.
 
Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στο γεγονός πως τα κρούσματα του COVID-19 αυξάνονται και πάλι στα κράτη - μέλη της ΕΕ, όμως τόνισε πως «σήμερα βρισκόμαστε σε διαφορετικό σημείο από εκεί που ήμασταν το 2020» και πρόσθεσε πως χάρη στη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, υπάρχουν πλέον αρκετά ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για την προστασία των ευάλωτων, των εργαζομένων της πρώτης γραμμής και ολόκληρων κοινοτήτων.
 
«Καθώς μπαίνουμε σε ακόμα μια γεμάτη προκλήσεις χειμερινή περίοδο, μπορούμε όλοι να διδαχθούμε από την επιτυχημένη διανομή των εμβολίων στην Πορτογαλία» τόνισε η κ. Κυριακίδου.
 
«Πάνω από το 90% του ενήλικου πληθυσμού της Πορτογαλίας έχει εμβολιαστεί πλήρως και, ως αποτέλεσμα, ο ρυθμός εξάπλωσης του COVID-19 και οι νοσηλείες έχουν μειωθεί» πρόσθεσε.
 
Σημειώνοντας πως όταν ξεκίνησε η πανδημία το 2020, φάνηκε ξεκάθαρα πως τα συστήματα υγείας των κρατών μελών δεν ήταν έτοιμα να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κρίση, πρόσθεσε πως με την καθοδήγηση της τότε Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου «ξεκινήσαμε τη δουλειά για την ενίσχυση της ετοιμότητας και των δυνατοτήτων ανταπόκρισης της ΕΕ ούτως ώστε, την επόμενη φορά που θα έρθουμε αντιμέτωποι με μελλοντικές διασυνοριακές απειλές για την υγεία θα είμαστε έτοιμοι».
 
Απευθυνόμενη στην Υπουργό Υγείας της Πορτογαλίας, Μάρτα Τεμίδο, η κ. Κυριακίδου είπε πως «όπως θα θυμάσαι αυτό δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία, με πολλά ξενύχτια και προσεκτικά διατυπωμένους συμβιβασμούς, όμως μαζί πετύχαμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα».
 
Η Επίτροπος Κυριακίδου αναφέρθηκε και στο Σχέδιο της ΕΕ για τον Καρκίνο, υπενθυμίζοντας πως η πανδημία είχε σημαντικό αντίκτυπο σε όλες τις πτυχές της πρόληψης και της θεραπείας του καρκίνου, προκαλώντας καθυστερήσεις στις θεραπείες, τις απαραίτητες χειρουργικές επεμβάσεις και τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
 
Η επιτυχία του σχεδίου για τον καρκίνο, όπως και όλες οι προτάσεις που αφορούν την Ένωση Υγείας, αποτελούν κοινή ευθύνη τόνισε η Επίτροπος. «Οι αρμοδιότητες για την υγεία βρίσκονται στα χέρια των κρατών μελών και πιστεύω πως η ΕΕ θα πρέπει να ενεργεί μόνο όταν ο συντονισμός και ο συνδυασμός των δυνατοτήτων μπορεί να έχει προστιθέμενη αξία» υπογράμμισε.
 
Επεσήμανε πως στις συζητήσεις για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που ασχολήθηκαν με το θέμα της υγείας διαπίστωσε πως το μήνυμα που προκύπτει είναι το κάλεσμα των πολιτών για περισσότερο συντονισμό και ενότητα.
 
Πρόσθεσε ακόμα, παραπέμποντας στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις στην κλιματική σύνοδο COP26, πως «η δημόσια υγεία είναι άρρηκτα δεμένη με την υγεία των ζώων και την υγεία του πλανήτη».

(ΚΥΠΕ)