Κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι

Πρώτη φορά που η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στο πλαίσιο του νέου παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα (2/3) να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε τέσσερις Ρώσους που είναι υπεύθυνοι για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, καθώς και εκτεταμένη και συστηματική καταστολή της ελευθερίας, της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι και της ελευθερίας της γνώμης και έκφρασης στη Ρωσία.

Ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο Ίγκορ Κρασνόφ, γενικός εισαγγελέας, ο Βίκτορ Ζόλοτοφ, διοικητής της Εθνικής Φρουράς και ο Αλεξάντρ Καλάσνικοφ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών έχουν μπει στη λίστα για το ρόλο που είχαν στην αυθαίρετη σύλληψη , δίωξη και καταδίκη του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και την καταστολή ειρηνικών διαμαρτυριών σε σχέση με την παράνομη μεταχείριση του.

Είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στο πλαίσιο του νέου παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο θεσπίστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2020. Το καθεστώς κυρώσεων επιτρέπει στην ΕΕ να στοχεύει εκείνους που είναι υπεύθυνοι για πράξεις όπως γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια, δουλεία, εξωδικαστικές δολοφονίες, αυθαίρετες συλλήψεις ή κρατήσεις.

Τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα μετά από συζητήσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 22 Φεβρουαρίου 2021 συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, απαγορεύεται σε άτομα και οντότητες στην ΕΕ να διαθέσουν κεφάλαια σε αυτούς που αναφέρονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Κυρώσεις και από την Ουάσινγκτον

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε άτομα και οντότητες για την απόπειρα της Ρωσίας να σκοτώσει τον Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάζοντάς τον, ανέφεραν ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν. Οι αξιωματούχοι, μιλώντας σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη, δήλωσαν ότι οι κινήσεις έγιναν σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επανέλαβαν το αίτημα του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Ναβάλνι από τη φυλακή.

Οι κυρώσεις ήταν μια απάντηση σε αυτό που οι αξιωματούχοι θεωρούν ως απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι πέρυσι, μια κατηγορία που αρνείται η Ρωσία. Ο προκάτοχός του Μπάιντεν, πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για το περιστατικό.

Ο κ. Μπάιντεν έχει υιοθετήσει μια πιο σκληρή προσέγγιση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από τον κ. Τραμπ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε επιδιώκουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τη Ρωσία, ούτε επιδιώκουν να τις κλιμακώσουν», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

«Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να λαμβάνουν μέτρα όταν η συμπεριφορά της Ρωσίας ξεπερνά όρια και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν αυτά για το πώς διαμορφώνουν τις σχέσεις μας».

naftemporiki.gr