Μακρόν: Ιστορική και εγκληματική ευθύνη της Τουρκίας στη Λιβύη

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την Τουρκία ότι «έχει ιστορική και εγκληματική ευθύνη στη Λιβύη»

Για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» της Τουρκίας, η οποία «διατείνεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στον ρόλο της 'Αγκυρας στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης, τον οποίο καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο».

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Μέζεμπεργκ της Γερμανίας με την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ, στην πρώτη δια ζώσης συνάντησή τους από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, ο γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Τουρκία ως «τον πρώτο εξωτερικό παίχτη» στην υπόθεση της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι η 'Αγκυρα «δεν σέβεται καμία από τις δεσμεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου» και εισάγει τζιχαντιστές από την Συρία.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αν οι Τούρκοι στέλνουν μισθοφόρους από τη Συρία οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στον ΙSIS, προκειμένου να συνδράμουν  τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις του Σάρατζ εναντίων των αντικυβερνητικών δυνάμεων του αντάρτη στρατηγού Χαφτάρ, ο κ. Μαρκόν απάντησε ότι «είναι απαράδεκτο και αποτελεί απειλή για τις γύρω χώρες αλλά και για την Ευρώπη» .

Πρόσθεσε ότι καταδικάζει εντονότατα την στάση της Τουρκίας, συγκρίνοντας τη  πολιτική που ακολουθεί η Ρωσία, η οποία φέρεται να επανδρώνει τον αντικυβερνητικό στρατό του Χαφτάρ, με Ρώσους μισθοφόρους.

«Είμαι της άποψης ότι η ευθύνη της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι μεγάλη. Η Ρωσία δεν μιλάει για επέμβαση στην Λιβύη. Μίλησα για αυτό πριν από λίγες ημέρες με τον Πρόεδρο Πούτιν, του είπα ότι καταδικάζω τις ενέργειες που γίνονται εκεί από τους μισθοφόρους. Εκείνος είπε ότι πρόκειται για ιδιωτικούς στρατούς. Παίζει με αυτή την ασάφεια, αλλά καταδικάζω κατηγορηματικά αυτά που κάνουν εκεί αυτοί οι ρωσικοί ιδιωτικοί σχηματισμοί», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ θέλησε και να αποκαταστήσει, όπως είπε, μια λανθασμένη εντύπωση σχετικά με την στάση της Γαλλίας στο θέμα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Η Γαλλία δεν στηρίζει τον στρατηγό Χάφταρ. Ο ρόλος μας έχει ως στόχο να βρεθεί μια βιώσιμη πολιτική λύση. Αυτό κάναμε πάντα. Είδαμε ότι πριν από σχεδόν δέκα χρόνια έγινε προσπάθεια να απαλλαγούμε από τον δικτάτορα Καντάφι, αλλά η σταθερότητα της χώρας είναι κάθε άλλο παρά εγγυημένη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν παρέλειψε ν΄ αναφερθεί στις γαλλικές διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες, πρώτα το 2017, με την συνάντηση Χάφταρ και Σαράτζ στο Παρίσι και κατόπιν στην Σύνοδο Κορυφής της G7 το 2018 στο Μπιαρίτς, με την υπογραφή κειμένου που αναφερόταν στην προοπτική εκλογών, προκειμένου να δοθεί τέλος στην πολυετή εμφύλια αιματοχυσία.

Η προοπτική μιας συμβιβαστικής λύσης που θα οδηγούσε κατ΄ αρχήν σε εκεχυρία και κατόπιν στη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη νέας Κυβέρνησης στη Λιβύη, είναι μια θέση που η «Γαλλία πάντα τη στήριζε», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Καταδίκασε δε την απόφαση του στρατηγού Χαφτάρ, τον Απρίλιο του 2019, να ξεκινήσει μια γενικευμένη επίθεση του στρατού του με σκοπό την κατάληψη  της Τρίπολης, πρωτεύουσας της Λιβύης, που ελέγχεται από την Κυβέρνηση Σάρατζ

«Εάν τον Απρίλιο του 2019 ο στρατηγός Χάφταρ αποφάσισε μια στρατιωτική δράση, το έκανε χωρίς καμία συμφωνία με την Γαλλία», τόνισε ο Πρόεδρος Μακρόν και σημείωσε ότι στην Λιβύη διεξάγεται πλέον «πόλεμος δια αντιπροσώπων» και πολλές περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις οργανώνουν στρατιωτική στήριξη για το ένα ή το άλλο στρατόπεδο προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

«Εμείς οι δύο δεν το κάνουμε», είπε εμφατικά, αναφερόμενος στην Γαλλία και στην Γερμανία. «Εμείς ενδιαφερόμαστε για την σταθερότητα στην Λιβύη, λόγω της συνολικής αποσταθεροποίησης της περιοχής και κυρίως λόγω των μεταναστευτικών ροών, οι οποίες αφορούν ιδιαίτερα την Ιταλία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος μας είναι σήμερα να πετύχουμε ειρήνη και σταθερότητα», κατέληξε.

Πηγή: naftemporiki
 

 
12404
Thumbnail