Με υπογραφή μορατόριουμ θα εμποδιστεί η σύγκρουση στην Μεσόγειο

Τι υποστηρίζει ο Σερντάρ Ντενκτάς

Την πεποίθηση ότι η διαδικασία που οδηγεί σε σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο θα εμποδιστεί με υπογραφή ενός μορατόριουμ εξέφρασε ο ανεξάρτητος «υποψήφιος» στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» Σερντάρ Ντενκτάς, σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις».

Μιλώντας κατά την διάρκεια επίσκεψης στον «σύνδεσμο αγωνιστών» των «ειρηνευτικών δυνάμεων Κύπρου», ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι η υπογραφή μορατόριουμ είναι «ο δρόμος της λογικής» και επεσήμανε την σημασία των εκκλήσεων, στις οποίες, όπως ισχυρίστηκε, προέβη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, ο κ. Ντενκτάς στην συνέχεια είπε ότι, «έχουμε και εμείς ιδρυτικά δικαιώματα που πηγάζουν από το 1960. Το 1963 πέρασε υπό κατοχή αυτό μας το δικαίωμα. Όμως, κατά την ίδρυσή του βρισκόμασταν εκεί ως ίσος λαός. Και το μερίδιό μας ως ίσοι είναι 50% πάνω σε όλο τον πλούτο του νησιού. Η εκπροσώπηση είναι αυτή που είναι 70-30. Μερικοί φίλοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό. Έστω και αν εδώ δεν υπήρχαν Τούρκοι ή Έλληνες, αν ήταν ένα νησί αποτελούμενο από άλλο έθνος, η Τουρκία, που διαθέτει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο, έχει δικαίωμα εδώ αναφορικά με τις συμφωνίες αποκλειστικής οικονομικής ζώνης που θα υπογραφούν».

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Εκφράζοντας την τουρκική θέση ότι σκοπός είναι η φυλάκιση της Τουρκίας στην Μεσόγειο, ο Ντενκτάς υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει δίκαιο που αντιδρά σκληρά.  

Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε πουθενά με την αντίληψη ότι είμαστε καταδικασμένοι σε λύση του Κυπριακού που συζητείται εδώ και 50 χρόνια και εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να γίνει αισθητή η ύπαρξη εναλλακτικών επιλογών».

(ΚΥΠΕ)

 
15051