Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία

Το τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν 1.367 νέα περιστατικά και 13 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει σήμερα (26/8) στην Ιταλία ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως και ο αριθμός των νεκρών. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο διαγνώστηκαν 1.367 νέα περιστατικά και 13 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Χθες (25/8), τα κρούσματα ήταν 878, με 4 νεκρούς. Στο μεταξύ, οι ιταλικές περιφέρειες, σε σημερινή τους συνάντηση με την κυβέρνηση της Ρώμης, δεν υπέγραψαν νέο πρωτόκολλο για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η επιτροπή ειδημόνων που συμβουλεύει την κυβέρνηση Κόντε, θεωρεί ότι πρέπει να τηρείται τουλάχιστο ένα μέτρο απόσταση ανάμεσα στους επιβάτες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Οι περιφερειάρχες, όμως, απαντούν ότι με τον τρόπο αυτό, οι μισοί μαθητές δεν θα μπορούν να μπουν στο λεωφορείο ή στο μετρό, για να πάνε στο σχολείο. Το ιταλικό υπουργείο παιδείας, δε, έχει ανακοινώσει ότι θα διανέμονται δωρεάν μάσκες σε μαθητές και καθηγητές, αλλά η περιφέρεια της Λιγουρίας, με πρωτεύουσα την Γένοβα, έκανε γνωστό ότι δεν θεωρείο ότι πρέπει να επιβληθεί η χρήση της μάσκας μέσα στις τάξεις.

Σύμφωνα με τον Τύπο, τα πρώτα εθελοντικά τεστ δασκάλων, καθηγητών και διοικητικών που εργάζονται στην δημόσια εκπαίδευση, δείχνουν ότι τα κρούσματα κορωνοϊού είναι πιο διαδεδομένα απ’ ότι περίμεναν οι ειδικοί. Κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 14 Σεπτεμβρίου.

Αναθεώρηση αριθμού νεκρών από κορωνοϊό στο Βέλγιο
Την ίδια ώρα, το Βέλγιο, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που θρηνεί το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από την πανδημία του κορωνοϊού, αναθεώρησε σήμερα προς τα κάτω τον αριθμό των θανάτων, εξαιτίας μιας ελαττωματικής καταγραφής των θανάτων την άνοιξη σε ορισμένους οίκους ευγηρίας.

Έτσι ο αριθμός αυτός, που πλησίαζε τις τελευταίες ημέρες το όριο των 10.000, βρίσκεται σήμερα μετά την αναθεώρηση αυτή στους 9.878 θανάτους, διευκρίνισε το επιστημονικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας Sciensano.

Η διόρθωση είναι αποτέλεσμα «πιο λεπτομερών πληροφοριών» που δόθηκαν από τις φλαμανδικές περιφερειακές αρχές για το προφίλ ορισμένων ανθρώπων που πέθαναν σε οίκους ευγηρίας στο βόρειο τμήμα της χώρα ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Ιούνιο, εξήγησε εκπρόσωπος του Sciensano, η Φρεντερίκ Ζακόμπ.

Οι διευκρινίσεις αυτές επέτρεψαν να αναδειχθούν «θάνατοι που είχαν καταγραφεί δύο φορές» ή διαφορετικές αιτίες θανάτου, που κατέληγαν σε ένα «καθαρό ισοζύγιο μείον 121», πρόσθεσε η Ζακόμπ σε συνέντευξη Τύπου. 

Το Βέλγιο, μια χώρα 11,5 εκατ. κατοίκων, καταγράφει ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά θνητότητας στον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό του. Συγκριτικά στη Γαλλία, που έχει εξαπλάσιο πληθυσμό, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα 30.544 θάνατοι.

Το ποσοστό θνητότητας (περίπου 452 θάνατοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους) είναι σαφώς μικρότερο του βελγικού (852), σύμφωνα με στοιχεία που συνέθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι βελγικές αρχές επέλεξαν από την αρχή της πανδημίας, πριν από έξι μήνες, μια ευρεία καταγραφή των θανάτων, προσθέτοντας αυτούς που επήλθαν στο νοσοκομείο και αυτούς στους οίκους ευγηρίας.

Περιλαμβάνονται επίσης θάνατοι που συνδέονται πιθανόν με τον ιό, χωρίς απαραίτητα να έχει γίνει τεστ που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει αυτή την υποψία. Κατά την κορύφωση της πανδημίας τον Απρίλιο, το Βέλγιο κατέγραψε για περίπου δέκα ημέρες περισσότερους από 250 θανάτους καθημερινά, με ένα ρεκόρ 342 στις 12 Απριλίου, πάντα σύμφωνα με τους αριθμούς του Sciensano.

Το όριο των 5.000 θανάτων ξεπεράστηκε στις 17 Απριλίου. Οι ένοικοι των περίπου 1.500 οίκων ευγηρίας στο Βέλγιο επλήγησαν σκληρά από την πανδημία.

Τα ιδρύματα αυτά κατέγραψαν περίπου τους ήμισυ από το σύνολο των θανάτων στη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μια αναλογία που φθάνει σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) αν περιληφθούν και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας που πέθαναν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που είχε κάνει τον Ιούλιο η οργάνωση Γιατροί χωρίς σύνορα του Βελγίου.

Γερμανία: Σκέψεις για κατάργηση δωρεάν τεστ για ταξιδιώτες που επιστρέφουν στην χώρα
Στην Γερμανία, τώρα, ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Λειψίας Μάρκους Σολτς επικρίνει το σχέδιο κατάργησης των δωρεάν δοκιμαστικών τεστ για τον κορωνοϊό για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν.

«Η αντίστοιχη πρόταση του χριστιανοδημοκράτη (CDU) Υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος αντίθετα θέλει να μπαίνουν σε καραντίνα για τουλάχιστον πέντε ημέρες όσοι επιστρέφουν από διακοπές, δεν είναι η ενδεδειγμένη ενόψει του αυξανόμενου αριθμού των λοιμώξεων», δήλωσε ο Σολτς σε συνέντευξή του στον ελβετικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Watson.

Το γεγονός ότι αυτή η πρόταση συζητείται, δεν μπορώ να το κατανοήσω από επιδημιολογικής άποψης: «Υποθέτω ότι αυτό γίνεται λόγω του (μεγάλου) αριθμού δοκιμαστικών τεστ ο οποίος θα απαιτηθεί. Σε ό,τι αφορά την ουσία της πρότασης, αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί», πρόσθεσε ο επιδημιολόγος.

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<

«Έχει αποδειχθεί ότι όσοι επιστρέφουν από ταξίδι αποτελούν συλλογικό κίνδυνο. Τα συλλογικά προστατευτικά μέτρα οδήγησαν κατά το πρόσφατο παρελθόν στον επιτυχή περιορισμό του κορωνοϊού, αφού σε ορισμένες περιοχές δεν υπήρχαν κρούσματα για εβδομάδες. Ωστόσο, μεταξύ των ταξιδιωτών οι οποίοι επιστρέφουν καταγράφονται νέα κρούσματα που μπορεί να οδηγήσουν σε τοπικές εξάρσεις», τόνισε ο Σολτς.

«Προκειμένου να διατηρηθεί η χαλάρωση των μέτρων, είναι σημαντικό να σταματήσει αυτή η καταγραφή (νέων κρουσμάτων) όσο το δυνατόν περισσότερο -- ακριβώς κάνοντας χρήση των δοκιμαστικών τεστ σε αυτήν την ομάδα συλλογικού κινδύνου. Κατά τη γνώμη μου, ο αυξανόμενος αριθμός των μολύνσεων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν», όπως είπε στη συνέχεια.

«Τα προληπτικά δοκιμαστικά τεστ σε τέτοιες ομάδες κινδύνου είναι απαραίτητα για την απομόνωση των ατόμων με πρώιμο στάδιο της μόλυνσης. Περίπου το 98% όσων επιστρέφουν θα πρέπει να τεθεί άσκοπα σε καραντίνα εάν εφαρμοστεί η πρόταση Σπαν, διότι αυτό θα θεωρηθεί απαραίτητο. Εάν όμως δεν κάνουμε απολύτως τίποτε, τότε θα πρέπει να αναμένουμε νέα κρούσματα και νέα συλλογικά μέτρα», κατέληξε ο Σολτς.

(ΚΥΠΕ-ΑΠΕ)