Μέρκελ: Ζητά να κλείσουν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη

«Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά θα τελειώσει»

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Aγκελα Μέρκελ σε κυβερνητική δήλωσή της ενόψει των επικείμενων χειμερινών διακοπών, ζήτησε να κλείσουν όλα τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη.

«Η σεζόν του σκι πλησιάζει», δήλωσε. Δεν πρέπει να γίνονται ταξίδια για τουρισμό, κάθε μη αναγκαία επαφή πρέπει να αποφεύγεται, σημείωσε. 

«Στην Ευρώπη, θα προσπαθήσουμε να συντονιστούμε για το αν θα μπορούσαμε να κλείσουμε όλα τα χιονοδρομικά. Δεν διαφαίνεται δυστυχώς κάτι τέτοιο, αν ακούσει κανείς τις ανακοινώσεις της Αυστρίας, ότι δηλαδή θα μπορέσουμε τόσο εύκολα να πετύχουμε κάτι τέτοιο, αλλά θα το ξαναπροσπαθήσουμε», είπε.

Η Καγκελάριος υπερασπίστηκε επίσης τα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες για την προστασία από την εξάπλωση του κορωνοϊού. 

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το πού θα βρισκόμασταν σήμερα, αν πριν από τέσσερις βδομάδες, στο παρά πέντε κυριολεκτικά, δεν είχαμε αποδειχτεί έτοιμοι και σε θέση να προβούμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια με όλες τις δυνάμεις μας».

H Μέρκελ υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη κυβερνητική της δήλωση είχε εξηγήσει γιατί τα μέτρα είναι ανάλογα των συνθηκών. Σήμερα, τέσσερις εβδομάδες αργότερα, οι επαφές έχουν μειωθεί κατά 40% περίπου.

 «Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων μπόρεσε να σταματήσει». Το χειρότερο, η επιβάρυνση του συστήματος υγείας, μπόρεσε να αποτραπεί μέχρι τώρα. «Πρόκειται για μια πρώτη επιτυχία, αλλά όχι ακόμα βιώσιμη επιτυχία», σημείωσε.

 «Αν περιμέναμε με τα μέτρα μέχρι να επιβαρυνθούν στο έπακρο οι μονάδες εντατικής, τότε θα ήταν αργά». Αυτή η βασική υπόθεση ίσχυσε και στις χτεσινές διαβουλεύσεις,  τόνισε η Καγκελάριος. «Ξέρω πόσο σκληρά είναι τα μέτρα για πολλούς ανθρώπους στη Γερμανία». 

Επίσης κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί απαλλαγή για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος. Αν οι αριθμοί των κρουσμάτων μειωθούν δραστικά, μπορεί να ξαναλλάξουν τα πράγματα. Όπως ελέχθη, για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος συμφωνήθηκαν ειδικές ρυθμίσεις. Ο καθένας θα πρέπει να αποφασίσει αν ο ανώτατος αριθμός των 10 ατόμων πρέπει να εξαντλείται.

 Ωστόσο, η Καγκελάριος είπε ότι ελπίζει και αυτό επειδή η πλειοψηφία των Γερμανών τηρεί τα μέτρα προστασίας και επειδή στο μεταξύ γνωρίζουν περισσότερα για το νέο είδος κορωνοϊού.

«Είναι στο χέρι μας. Δεν είμαστε ανίσχυροι», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει στην τελευταία κυβερνητική της δήλωση: «Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, αλλά θα τελειώσει».

(ΚΥΠΕ/Παντελής Βαλασόπουλος)
 

 
20894