Μεξικό: Εντοπίστηκαν 222 μυστικοί τάφοι

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εξαφανιστεί


Εκατοντάδες σορούς – 337 επακριβώς – έχουν ανακαλύψει οι μεξικανικές αρχές σε 222 μυστικούς τάφους, από την 1η Δεκεμβρίου, οπότε ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανέλαβε τα καθήκοντά του, δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησής του Αλεχάντρο Ενσίνας χθες.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ο Ομπραδόρ έχει δεσμευτεί ότι θα πατάξει τη βία που μαστίζει τη χώρα, αλλά μέχρι στιγμής τουλάχιστον τα ποσοστά δολοφονιών φέτος ξεπερνούν εκείνα του 2018.  

Τα περισσότερα πτώματα έχουν εντοπιστεί στις Πολιτείες Βερακρούς, Σονόρα, Σιναλόα, Γκερέρο και Κολίμα. Στις πολιτείες αυτές καταγράφονται οι περισσότερες δολοφονίες και εξαφανίσεις από το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Λόπες Ομπραδόρ εξήγγειλε προεκλογικά ότι θα μειώσει τη βία που αποτελεί μάστιγα στο Μεξικό, όμως μέχρι στιγμής φέτος τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των θανάτων θα ξεπεράσει αυτόν που καταγράφηκε το 2018 -- ο οποίος ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί στα χρονικά.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εξαφανιστεί αφότου ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον λεγόμενο πόλεμο κατά των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας.

Μέχρι σήμερα, η μοναδική επίσημη καταγραφή που υπάρχει είναι της Εθνικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπου γίνεται λόγος για 855 ομαδικούς τάφους με 1.548 πτώματα, τα οποία βρέθηκαν από το 2007 έως το 2016.

Ανεξάρτητες έρευνες ωστόσο αποκάλυψαν ότι οι μυστικοί ομαδικοί τάφοι είναι πολύ περισσότεροι, επισήμανε ο Ενσίνας. Μια δημοσιογραφική έρευνα έκανε λόγο για 1.978 ομαδικούς τάφους με συνολικά 2.884 πτώματα.

naftemporiki.gr 

 
3361
Thumbnail

Στην περίπτωση που το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή αγκυροβολήσει κάπου θα υπάρξει αντίδραση, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος επιβεβαίωσε τις αμερικανικές πιέσεις και προειδοποιήσεις.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

«Έχουμε υποστεί πιέσεις, υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές αρχές» δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ενώ αναφορικά με τις παρεμβάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι υπάρχουν διμερείς επαφές, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση της.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι το πλοίο και το φορτίο του «δεν εμπίπτει στους περιορισμούς που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στη διακίνηση του ιρανικού πετρελαίου» και γι’ αυτό αφέθηκε ελεύθερο από τις αρχές του Γιβραλτάρ.

«Έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα στη διεθνή ναυσιπλοΐα, μπορεί εύκολα να αλλάξει» είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης, για να προσθέσει: «Εμείς δεν θα θέλαμε να διευκολύνουμε τη μεταφορά του πετρελαίου προς τη Συρία, σε κανένα ενδεχόμενο, δεν θέλουμε να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου προς τη Συρία».

Παρατήρησε επίσης ότι λόγω του μεγέθους του, το πλοίο δεν υπάρχει περίπτωση να προσεγγίσει ελληνικό λιμάνι, καθώς δεν μπορεί να δέσει σε κανέναν ντόκο στη χώρα.

Τέλος, είπε ότι «το πλοίο μπορεί να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα ή να αγκυροβολήσει κάπου, αλλά σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση της Ελλάδας».

ΗΠΑ: Κίνδυνος κυρώσεων
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι όποιος το αγγίξει, όποιος το υποστηρίξει, όποιος του επιτρέψει να ελλιμενιστεί κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής» επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

«Αν αυτό το πλοίο κατευθυνθεί ξανά στη Συρία θα αναλάβουμε κάθε δράση που μπορούμε για να το αποτρέψουμε αυτό όπως προβλέπουν οι κυρώσεις» συμπλήρωσε ο Πομπέο.

Εν τω μεταξύ το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ILNA μετέδωσε χθες πως το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το οποίο αφέθηκε ελεύθερο αφού είχε συλληφθεί στο Γιβραλτάρ, είναι αυτή τη στιγμή ναυλωμένο από μια ιρανική ναυτιλιακή εταιρεία.

Οι ΗΠΑ έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης του δεξαμενόπλοιου με το αιτιολογικό ότι έχει δεσμούς με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, ένα επίλεκτο ιρανικό στρατιωτικό σώμα το οποίο η Ουάσιγκτον έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

«Το πλοίο Grace 1, που μετονομάσθηκε σε Adrian Darya μετά τη σύλληψή του, είναι ένα κορεατικής ναυπήγησης πετρελαιοφόρο που ανήκει στη Ρωσία, η οποία το έχει ναυλώσει αυτή την περίοδο σε μια από τις ναυτιλιακές εταιρείες του Ιράν» μετέδωσε το ILNA, διορθώνοντας προηγούμενο τηλεγράφημά του στο οποίο ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο είναι ναυλωμένο από τους Φρουρούς της Επανάστασης. 

naftemporiki

article 1