Μήνυμα & βίντεο Τουρκικής Προεδρίας για κοινότητα Ρωμιών

«Η Τουρκία έκανε πρωτοφανή βήματα για προώθηση της θρησκευτικής πολυμορφίας», ισχυρίζεται ο Φ. Αλτούν

Μήνυμα στο λογαριασμό του στο Twitter στα ελληνικά το οποίο συνοδεύεται με βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους ανάρτησε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, αναφέροντας ότι η Τουρκία έκανε πρωτοφανή βήματα για την προώθησης της θρησκευτικής πολυμορφίας. Το βίντεο αφορά την Κοινότητα των Ρωμιών. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Φαχρετίν Αλτούν γράφει ότι «η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν έκανε πρωτοφανή βήματα προκειμένου να προωθήσει την αρχή της ισοπολιτείας και να διατηρήσει την πολιτιστική και θρησκευτική πολυμορφία του Έθνους μας. Αυτό το επεισόδιο εστιάζει στην Ρωμαίικη Ορθόδοξη Κοινότητα».
 

Την ανάρτηση συνοδεύει βίντεο της προεδρίας με γενικό τίτλο «Ιστορίες πολυμορφίας θρησκείας, ιστορίας, παράδοσης, κουλτούρας, ειρήνης, σεβασμού αρμονίας».

Στο βίντεο ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος (Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου) δηλώνει πως αισθάνεται «ιδιαίτερα εξοικειωμένος με το ιστορικό αυτό μέρος–όπου υπηρετώ εδώ και επτά χρόνια- καθώς και με τον λαό του, παρά τη διαφορά θρησκείας».

Η φοιτήτρια Αλεξία Κοτάμ, αναφέρει πως έχει φίλους μουσουλμάνους και μη, ενώ ως κριτήριο για την φιλία δεν θέτει τη θρησκεία ή την εθνική τους καταγωγή.

Ο συγγραφέας και ξεναγός Ορχάν Τουρκέρ αναφέρει ότι «η δική μου γενιά λίγο πολύ γνώριζε μια γλώσσα των μειονοτήτων, ρωμαίικα, αρμενικά ή εβραϊκά, ώστε να καταλαβαίνει ο ένας τι λέει ο άλλος».

Ο Σάββας Κοτάμ, Πρόεδρος του Αγίου Παντελεήμονα Κουσκουντζούκ, σημειώνει πως «οι άνθρωποι εδώ είναι άνετοι, μπορούν να ζήσουν τη θρησκεία τους δίχως πρόβλημα, όχι μόνον σε αυτή την περιοχή, αλλά σε όλη την Κωνσταντινούπολη. Πραγματοποιούνται οι θείες λειτουργίες την Κυριακή και στο ίδιο (οικοδομικό) τετράγωνο συνυπάρχουν συναγωγή, αρμενική εκκλησία, τζαμί και ορθόδοξη εκκλησία», χαρακτηρίζοντας το όλο σκηνικό ως «μωσαϊκό» με τέσσερις χώρους προσευχής.

Η έδρα του Πατριαρχείου έχει την δική έδρα της εδώ στο Φανάρι, αναφέρει ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος, από τις αρχές του 17ου αιώνα. «Και αυτό είναι για αιώνες το κέντρο των ορθόδοξων Ρωμιών. Ιστορικά οι Έλληνες κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη από τις αρχές του 6ου πχ αιώνα. Επί αιώνες δηλαδή συμβιώνουμε μέσα στην θρησκευτική πολυμορφία. Είναι πραγματικά ένας διαθρησκευτικός διάλογος, ένας πρακτικός διάλογος στην καθημερινή μας ζωή».

Βελτίωση στην καθημερινή ζωή των μειονοτήτων βλέπει η Αλεξία Κοτάμ την τελευταία δεκαετία και συμπληρώνει πως στο σύνολο τους οι μειονότητες εκφράζονται πιο ελεύθερα.

Ο Ορχάν Τουρκέρ σημειώνει πως μέσα σε διάστημα 10-15 ετών επιστράφηκαν οι βακουφικές περιουσίες και πιο σημαντική είναι η επιστροφή στο Πατριαρχείο του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

Αναφέρει πως το επισκέφθηκε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν και είπε πως «μπορείτε να το διαχειριστείτε όπως θέλετε, είναι δικό σας». Αυτό είναι πολύ σημαντικό γεγονός.

>>> Όλες οι διεθνείς εξελίξεις της ημέρας <<<

Σημειώνει επίσης πως «τα τελευταία χρόνια αναβιώνει η ρίψη του σταυρού στο Φανάρι, ένα χριστιανικό έθιμο, έθιμο που σήμερα όχι μόνον δεν απαγορεύεται ή δεν εμποδίζεται, αλλά προωθείται από το κράτος. Ο αρχηγός του κράτους βγαίνει και λέει χρόνια πολλά στις γιορτές και δηλώνει πως «είμαστε εμείς εδώ, ζήστε ελεύθερα και μην ανησυχείτε. Αυτά είναι τα καλύτερα λόγια που θέλει κάποιος να ακούσει».

Τέλος, για τον Αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Σίσκο, η Τουρκία «αποτελεί μωσαϊκό πολιτισμών, θρησκειών, πολλών χριστιανικών ηγεμονιών. Δεν μπορείτε να δείτε πουθενά στον κόσμο ειλικρινείς σχέσεις, σαν αυτές με τους Τούρκους. Με εμπιστεύονται και τους εμπιστεύομαι».

ΚΥΠΕ - Άννα Ανδρέου