Μητσοτάκης: Έξι εμβληματικές αποφάσεις για την Άμυνα

Σχέδιο αυτοπεποίθησης στην Άμυνα και την Οικονομία ανακοινώνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας

Την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης απευθύνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με κεντρική γραμμή την ανακούφιση της κοινωνίας από τις συνέπειες της κρίσης λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.

«Αποτελεί ένα γεγονός πραγματικά πρωτόγνωρο. Όπως είπατε η πανδημία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης με τα πολλά της εμπορικά περίπτερα. Αυτή τη φορά δεν οργανώθηκαν οι συνήθεις επιχειρηματικές συναντήσεις. Ούτε και είχαμε τις παράλληλες εκδηλώσεις που παραδοσιακά τις συνοδεύουν», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα. Υπογράμμισε άλλωστε πως και η εικόνα της σημερινής του ομιλίας, με μόλις 50 συμμετέχοντες, με μάσκες, με αποστάσεις «δίνει το μέτρο των ιδιαίτερων συνθηκών γύρω μας».

«Θα παρουσιάσω την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ωστόσο ότι ακριβώς γι’ αυτό επέλεξε να είναι και πάλι παρών. Για να τιμήσει, όπως είπε, την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για να καταγράψει με ρεαλισμό τις συνέπειες που φέρνει ο κορονοϊός στην κοινωνία και την οικονομία. Να μιλήσει όμως, όπως είπε, και για τις προκλήσεις της εθνικής μας πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνοντας ότι θα παρουσιάσει την ευρύτερη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να μιλήσει συγκεκριμένα «για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται. Γιατί τίποτα πλέον στον κόσμο δεν είναι το ίδιο με χθες».

«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλει ταυτόχρονα μια νέα αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία, ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος και στην κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την «στρατηγική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα».

Βούλησή του πρωθυπουργού είναι «να μιλήσω συγκεκριμένα για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του χειμώνα και του φθινοπώρου».

«Ανατέλλει μια νέα αυτοπεποίθηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε πως «μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και τώρα».

Για την ελληνοτουρκική κρίση, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «στον Έβρο και στο Αιγαίο η Ελλάδα κλήθηκε να αμυνθεί στα αλλεπάλληλα κύματα εισόδου παράνομων μεταναστών» κάνοντας λόγο για στοίχημα που πρέπει να κερδίζεται μέρα μέρα από όλους, αλλά και έναν ξεχωριστά.

Στο ακροατήριο των μόλις 50 ατόμων στη ΔΕΘ βρίσκονται οι «πρωταγωνιστές της περιόδου», δηλαδή: νοσηλευτές και γιατροί, ασθενείς από την πανδημία, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον τουρισμό, δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές.

Επαναλαμβάνοντας ότι «είμαι εδώ για τα δύσκολα» ο πρωθυπουργός περιέγραψε ναρκοθέτηση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο από την Άγκυρα.

6 εμβληματικές αποφάσεις για την άμυνα

  • ελληνική αεροπορία αποκτά 18 αεροσκάφη ραφάλ 4ης γενιάς
  • ένταξη 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου
  • εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών ΜΕΚΟ και 4 αεροσκάφη Romeo
  • εμπλουτίζεται ταυτόχρονα το οπλοστάσιο των 3 κλάδων.
  • 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετιας
  • επαναξιολογείται το πλαίσιο στρατιωτικής θητείας και εκπαίδευσης
  • ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανίας
  • οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία – σύγχρονα συστήματα σε κάθε επίπεδο