Μπορέλ: Οι ΗΠΑ δεν μετέχουν σε αποφάσεις για κυρώσεις στο Ιράν

Οι ΗΠΑ δεν μετέχουν στην JCPOA από το 2018 άρα ούτε στη λήψη απόφασης για επαναφορά κυρώσεων στο Ιράν, λέει ο Μπορέλ

Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον συμμετέχον κράτος στην δήλωση JCPOA για τα πυρηνικά του Ιράν και ως εκ τούτου δεν μετέχουν στη λήψη ενδεχόμενης απόφασης για επαναφορά κυρώσεων του ΟΗΕ στο πλαίσιο της JCPOA, διευκρίνισε σήμερα με γραπτή του δήλωση ο Ύπατο; Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορρέλ, ο οποίος είναι και ο συντονιστής της μεικτής επιτροπής του κοινού συνολικού σχεδίου δράσης (JCPOA).

>>> Διαβάστε επίσης: O Ερντογάν θα εξάγει το αυτοκίνητο του & στην Ευρώπη (Pics-Vid) <<<

"Σημειώνω τη σημερινή ανακοίνωση των ΗΠΑ σχετικά με τον λεγόμενο `μηχανισμό snapback` των κυρώσεων  (γρήγορη επαναφορά παλαιών κυρώσεων) του ΟΗΕ σύμφωνα με το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ", αναφέρει συγκεκριμένα ο Μπορρέλ.

"Όπως υπενθύμισα επανειλημμένα, οι ΗΠΑ έπαψαν μονομερώς τη συμμετοχή τους στο προεδρικό μνημόνιο της JCPOA στις 8 Μαΐου 2018 και αρχικά δεν συμμετείχαν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την JCPOA. Δεν μπορούν, ως εκ τούτου, να θεωρηθούν ως συμμετέχον κράτος στη  JCPOA για τους σκοπούς επαναφοράς των πιθανών κυρώσεων που προβλέπονται από το ψήφισμα", διευκρινίζει ο Ζ.Μπορρέλ.

>>> Διαβάστε επίσης: Έχουν στο μάτι 4 χώρες για σπουδές οι Κύπριοι - Χάνει €3δις το ΗΒ <<<

"Ως συντονιστής της κοινής επιτροπής JCPOA θα συνεχίσω να κάνω ό, τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσω τη διατήρηση και την πλήρη εφαρμογή της JCPOA από όλους. Η JCPOA παραμένει βασικός πυλώνας της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής μη διάδοσης, συμβάλλοντας στην περιφερειακή ασφάλεια", καταλήγει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

(ΚΥΠΕ)

 
11320
Thumbnail