Μπορρέλ για Συρία: Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων να τερματιστούν  

Έκκληση Μπορρέλ στην Τουρκία να επιστρέψει στην εφαρμογή της συμφωνίας του 2016

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζεπ Μπορρέλ και ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς ολοκλήρωσαν τη διήμερη επίσκεψή τους στην Άγκυρα  όπου συζήτησαν με τις τουρκικές αρχές για την κατάσταση στη βορειοδυτική Συρία και τις ροές προσφύγων προς και από την Τουρκία.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε την ετοιμότητα της ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με την Τουρκία για μια προσέγγιση που θα προσφέρει μια κοινή πολιτική πορεία προς τα εμπρός. "Έχουμε κοινό συμφέρον και αυτό είναι να σταματήσουμε τη σύγκρουση στη Συρία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να τερματίσουμε τα δεινά του άμαχου πληθυσμού και να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία. Η αυξημένη πίεση στα σύνορα ΕΕ-Τουρκίας και οι μονομερείς ενέργειες δεν θα δώσουν απαντήσεις", δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορρέλ. Υπενθύμισε δε στους Τούρκους συνομιλητές του την προσδοκία της ΕΕ από την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και τους κάλεσε να μην ενθαρρύνουν την περαιτέρω μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα της ΕΕ.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος πραγματοποίησαν συνομιλίες με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan και τον Αντιπρόεδρο Fuat Oktay. Ο Ύπατος Εκρπόσωπος συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, τον Υπουργό Άμυνας Hulusi Akar και τον Υπουργό Εσωτερικών Süleyman Soylu. Ο Επίτροπος Λέναρτσις συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας Zehra Zümrüt Selçuk, με τον Επίτροπο Προεδρίας για την αντιμετώπιση καταστροφών και έκτακτης ανάγκης Mehmet Güllüoğlu και με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου και Αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου Kerem Kinik.

Κατά τις συναντήσεις τους οι δύο πλευρές συζήτησαν περαιτέρω τη συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας της ΕΕ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την κατάσταση στη Συρία.

Κατά τις συνεδριάσεις τους, ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος αντάλλαξαν απόψεις με τους Τούρκους ομολόγους τους σχετικά με την ανθρωπιστική καταστροφή στο Ιντλίμπ. Τόνισαν ότι η κατάσταση στο Idlib και γύρω από αυτό είναι κρίσιμη και υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αναληφθεί δράση για να σταματήσουν οι στρατιωτικές συγκρούσεις που προκαλούν εκτεταμένα δεινά στους αμάχους. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας έντονων συγκρούσεων στη βορειοδυτική Συρία. Αντιμετωπίζουν το ψύχος με ανεπαρκές ή χωρίς καταφύγιο.

Ο Ύπατος εκπρόσωπος Μπορρέλ τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και εξέφρασε κατανόηση για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία. Ωστόσο σημείωσε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις δεν οδηγούν σε καμία λύση και μπορούν να επιδεινώσουν μόνο τα προβλήματα.

Ο Επίτροπος Λέναρτσις ανακοίνωσε 170 εκατομμύρια Ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας για τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων 60 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη βορειοδυτική Συρία.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Ο Επίτροπος Λέναρτσις δήλωσε ότι "οι καταφανείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου έχουν γίνει συνηθισμένες στη βορειοδυτική Συρία για πολύ καιρό".

"Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, παιδιών και ανθρωπιστικών οργανώσεων πρέπει να τερματιστούν. Οι πολίτες στην Idlib στερούνται βασικές υπηρεσίες, όπως καταφύγιο και θέρμανση, φαγητό και υγειονομική περίθαλψη. Η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει τους πιο ευάλωτους Σύριους. Ωστόσο, τα αντιμαχόμενα μέρη πρέπει να εξασφαλίσουν ανεμπόδιστη και ασφαλή πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Οι διασυνοριακές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις είναι ζωτικής σημασίας για χιλιάδες ανθρώπους που βασίζονται στην καθημερινή υποστήριξη της διάσωσης".

Η κοινοτική χρηματοδότηση θα βοηθήσει τον συριακό πληθυσμό σε ολόκληρη τη χώρα με κρίσιμη βοήθεια διάσωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτρέπει όλα τα μέρη της σύγκρουσης να επιτρέψουν την απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση στους ανθρώπους που χρειάζονται περισσότερο βοήθεια και να σέβονται τους κανόνες και τις υποχρεώσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των αμάχων.

Ο Επίτροπος Λέναρτσιτς θα συνεχίσει την επίσκεψή του στην Τουρκία πηγαίνοντας στο Γκαζιαντέπ στα νοτιοανατολικά της χώρας όπου θα επισκεφθεί εγκαταστάσεις για Σύρους πρόσφυγες και θα συναντηθεί με βασικούς ανθρωπιστικούς εταίρους που θα παρέχουν διασυνοριακή βοήθεια στο Idlib. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορρέλ θα μεταβεί τώρα στο Ζάγκρεμπ, όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μαζευτούν για την άτυπη συνάντηση του Gymnich, για να συζητήσουν την Τουρκία και τη Ρωσία, και θα ακολουθήσει από ένα έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που θα συζητήσει για τη Συρία και την Τουρκία.

(ΚΥΠΕ/ Αθανάσιος Αθανασίoυ)
 

 
18434