Ν. Χαρδαλιάς: Κρίσιμες ώρες για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

«Αυτή τη στιγμή παραμένουν 40 ανοιχτά μέτωπα σε όλη τη χώρα»

Κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες ώρες αναφορικά με την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Βαρυμπόμπη, ο Έλληνας Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Τρίτης.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η Πολιτική Προστασία παρενέβη σε 315 περιπτώσεις απεγκλωβισμού κατοίκων, ενώ στην περιοχή επιχειρούσαν 520 πυροσβέστες με 150 οχήματα.

Δείτε ακόμη: 

Αναφερόμενος στις ιδιαίτερα δυσχερείς καιρικές συνθήκες, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών, σημειώνοντας ότι στην περιοχή της Βαρυμπόμπης η θερμοκρασία έφτασε στους 45 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 10% και ριπές ανέμων στα 6 μποφόρ. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρία μέτωπα στην περιοχή και συγκεκριμένα στη Βαρυμπόμπη, τον οικισμό Αδάμες και τους Θρακομακεδόνες.

Όσον αφορά την ευρύτερη εικόνα των πυρκαγιών στη χώρα, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε ότι σημειώθηκαν 81 δασικές πυρκαγιές, ενώ αυτή τη στιγμή παραμένουν 40 ανοιχτά μέτωπα σε όλη τη χώρα.

Βίντεο από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη:

«Οι ώρες είναι κρίσιμες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Η χώρα αντιμετωπίζει έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών. Μπροστά στον κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από όλα», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι οι πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους λόγω των πυρκαγιών μπορούν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία, μέσω του 1135, που ανήκει στον ΕΟΔΥ.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συμμετείχε στην ενημέρωση, υποστήριξε ότι υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ενώ υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία των πολιτών.

«Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες δε μας βρίσκουν απροετοίμαστους. Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στη κλιματική αλλαγή, λειτούργησαν υποδειγματικά. Υποδειγματικές οι εκκενώσεις κατοικιών, οι υπηρεσίες είναι παρούσες κάθε στιγμή για να προστατεύσουν τους πολίτες», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

ΚΥΠΕ

 
18495