Νέα προειδοποίηση Γερμανίας προς Τουρκία - Οι τρείς κίνδυνοι

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί για τους κινδύνους της τουρκικής επιχείρησης στη Συρία

Νέο κάλεσμα για τερματισμό του πολέμου έκανε η γερμανική κυβέρνηση, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η τουρκική επιχείρηση να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, να ενισχύσει το «Ισλαμικό Κράτος» και να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα.

Όπως ανέφερε στην σημερινή κυβερνητική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ «Σε όλες μας τις δηλώσεις από την Τετάρτη είναι σαφές ότι απορρίπτουμε τη στρατιωτική επέμβαση και δεν συμμεριζόμαστε τους διακηρυγμένους στόχους της Τουρκίας (...) Ζητάμε από την Τουρκία να σταματήσει την επίθεση».

 

>>> Εισβολή της Τουρκίας στη Συρία – Όλες οι εξελίξεις  <<<

Σχετικά με τις απειλές του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν πως θα ανοίξει τον δρόμο για την Ευρώπη σε 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρα του, εάν δεν του επιτραπεί η δημιουργία "ζώνης ασφαλείας" στην βόρεια Συρία, τόνισε ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί να απαντηθεί με στρατιωτική επίθεση.

Ο Ράινερ Μπρόιλ σημείωσε, πάντως, ότι το Βερολίνο αναγνωρίζει την μεγάλη επιβάρυνση της Τουρκίας με το προσφυγικό και αναφέρθηκε τόσο στην οικονομική βοήθεια που δίδεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη βούληση να ληφθούν επιπλέον μέτρα εάν διαπιστωθεί ότι τα ισχύοντα δεν επαρκούν. 

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, παρέπεμψε με την σειρά της στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των έξι μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από την ΕΕ –μεταξύ αυτών και της Γερμανίας- και υπενθύμισε ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε το τελευταίο διάστημα επιτακτικά και επανειλημμένα ζητήσει από την Τουρκία να απέχει από μια στρατιωτική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία.

 

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

«Τώρα –σημείωσε- η κυβέρνηση παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την στρατιωτική επιχείρηση. Η επέμβαση απειλεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή, να ενισχύσει το "Ισλαμικό Κράτος", να οξύνει την αντιπαράθεση Τουρκίας - Κούρδων και να δημιουργήσει τις συνθήκες για νέο προσφυγικό κύμα».

Πρόσθεσε ωστόσο πως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τουρκία θα τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, επισημαίνοντας πως «δεν σημαίνει όμως αυτό ότι δεν θα συνεχίσουμε να κατονομάζουμε τα προβλήματα και να ασκούμε κριτική όπως μέχρι τώρα». 

Σε ό,τι αφορά την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας, επισήμανε ότι η πάγια τακτική της κυβέρνησης προβλέπει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση και ότι δίνεται η ανάλογη εκτίμηση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις συνθήκες ασφάλειας.

>>> Εισβολή της Τουρκίας στη Συρία – Όλες οι εξελίξεις  <<<

Στην περίπτωση πάντως την Τουρκίας "ασκούμε πολύ περιοριστική πολιτική", υπογράμμισε.

 
20681