Νέα πυραυλική τεχνολογία δοκίμασε «επιτυχώς» το Ιράν

Ο πύραυλος έχει κινητήρα στερεού καυσίμου και μπορεί να μεταφέρει δορυφόρους

Την «επιτυχή» δοκιμή πυραύλου με κινητήρα στερεού καυσίμου που μπορεί να μεταφέρει δορυφόρους, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του τμήματος Αεροδιαστημικής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Ο ιδεολογικός στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο μίας επιτυχημένης -σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης- δοκιμής του κύριου κινητήρα πρόωσης του πυραύλου.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοινώθηκε.

«Είναι η πρώτη φορά που το Ιράν χρησιμοποιεί πύραυλο στερεού καυσίμου αντί για πύραυλο υγρού καυσίμου που χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια» δήλωσε ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Το Ιράν μπορεί στο εξής να στείλει περισσότερους δορυφόρους στο διάστημα» προσέθεσε.

Οι πύραυλοι στερεού καυσίμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κινητούς εκτοξευτές, ενώ οι πύραυλοι καθαρού στερεού καυσίμου συνδέονται κυρίως με συστήματα βαλλιστικών πυραύλων.

«Οι νέοι ιρανικοί δορυφόροι αποτελούνται από μη μεταλλικά σύνθετα σώματα με ακίνητους προωθητήρες, κάτι που θα αυξήσει περαιτέρω την ισχύ του πυραύλου και θα μειώσει το κόστος» διαβεβαίωσε ο στρατηγός που επικαλείται το Irna.

Το Ιράν ανακοίνωσε στις 30 Δεκεμβρίου την εκτόξευση στο διάστημα πυραύλου που μετέφερε τρεις συσκευές διαστημικής έρευνας, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ. Την επομένη, η Τεχεράνη δήλωσε ότι η εκτόξευση απέτυχε.

Πηγή: Cnn.gr

 
20528