Ο διεθνής Τύπος τις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας λόγω ουκρανικού

«Η αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Δύση παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης και φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα πορεία»

Στις αναλύσεις του ξένου Τύπου που αφορούν τη εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία διακρίνεται ένας τόνος απαισιοδοξίας και έντονου προβληματισμού για το μέλλον των σχέσεων της Δύσης με την Ρωσία. Σύμφωνα με τους ξένους αναλυτές, υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία, η αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Δύση παρουσιάζει σημάδια επιδείνωσης και φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα πορεία.
 
Η απαισιοδοξία των δυτικών αναλυτών
 
Ο Charles M. Blow σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου, στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times» γράφει ότι «ο Πούτιν δεν θέλει απλώς να κερδίσει έναν πόλεμο ή να καταλάβει μια περιοχή, αλλά να δηλώσει κάτι, θέλει να μετατραπεί (ο ίδιος) στα φτερά με τα οποία θα πετάξει ξανά η Ρωσία. Ο εγωισμός του τροφοδοτεί την επιθετικότητά του και γι' αυτό είναι δύσκολο να τον φανταστεί κανείς να αποδέχεται μια ήττα στην Ουκρανία». Ο κ. Blow προσθέτει τα εξής: «Η Δύση συγκρατείται από το γεγονός ότι η Ρωσία δεν είναι μόνο μια πυρηνική δύναμη με περίπου 6.000 πυρηνικές κεφαλές, αλλά έχει επίσης το μεγαλύτερο πυρηνικό απόθεμα στον κόσμο, ένα οπλοστάσιο μεγαλύτερο ακόμη και από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Πούτιν συνεχίζει να γνέφει προς την πιθανότητα χρήσης αυτών των όπλων. Αυτές μπορεί να είναι κούφιες απειλές, αλλά είναι αδύνατο να είσαι εκατό τοις εκατό σίγουρος. Αυτό για το οποίο νιώθω σίγουρος είναι το αξεπέραστο συναίσθημα ότι παρασυρόμαστε σε μια νέα εποχή υπαρξιακής αβεβαιότητας».
 
Σε παρόμοιο απαισιόδοξο τόνο, το βρετανικό περιοδικό «Economist» στις 7 Απριλίου δημοσίευσε μια ανάλυση με τίτλο «Η Ουκρανία βλέπει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να απωθήσει τη Ρωσία», στην οποία επισημαίνεται ότι «η Ρωσία στρέφεται σε μια πιο «βίαιη» προσέγγιση, όπως αναφέρει ο Michael Kofman του «CNA», μιας δεξαμενής σκέψης. «Φαίνεται ότι πρόκειται να επιτεθούν κατά μέτωπο στις ουκρανικές δυνάμεις για να τις αποσπάσουν σταθερά από το Donbas. Το στοίχημα του κ. Πούτιν είναι ότι μπορεί να εξαντλήσει το στρατό της Ουκρανίας πριν τελειώσουν στη Ρωσία τα χρήματα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η πτώχευση της Ρωσίας θα έρθει πρώτη» γράφει ο κ. Kofman. Συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι: «Θα υπάρξουν περισσότερες μάχες πριν το τέλος. Αυτές οι εχθροπραξίες έχουν (πολλές) ομοιότητες με μεγάλες μάχες από προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους.

Στο ενδεχόμενο της εντατικοποίησης του πολέμου σ Ουκρανία αναφέρεται και η ανάλυση του γερμανικού «Focus» που ήταν δημοσιευμένη στις 4 Απριλίου με τίτλο «Η πολιτική του Πούτιν είναι αυτοκτονική». Προσφεύγοντας στις απόψεις του Καθηγητής Andreas Heinemann-Grüder από το «Διεθνές Κέντρο Μελετών Συγκρούσεων» στη Βόννη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει με μια νίκη της Ρωσίας, με την εξάντληση των αντιμαχόμενων μερών, ή με τη διάλυση του καθεστώτος Πούτιν. Η Ρωσία βασίζεται όλο και περισσότερο στην κλιμάκωση για να αναγκάσει την Ουκρανία να παραδοθεί ώστε να αποφύγει μια επαίσχυντη ήττα». Προσθέτει επίσης ότι «Ο πόλεμος της εξόντωσης είχε σκοπό να εξαντλήσει τον πληθυσμό (της Ουκρανίας), να προκαλέσει μαζική έξοδο και να εκκαθαρίσει τα ουκρανικά στρατεύματα. Μια ρωσική νίκη δεν θα σήμαινε μόνο αμέτρητα βάσανα, αλλά θα οδηγούσε μόνιμα στην απομόνωση της Ρωσίας. Η Δύση πρέπει να δράσει γρήγορα, ενωμένη και με συνέπεια. Αν τελικά επικρατούσε ο Πούτιν, αυτό θα είχε μοιραίες συνέπειες για την Ουκρανία».
 
Συμμεριζόμενη τον απαισιόδοξο τόνο των Αμερικανών, Βρετανών και Γερμανών συναδέλφων της και προσεγγίζοντας τις νέες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας από τη σκοπιά των επικείμενων γαλλικών προεδρικών εκλογών, η Sylvie Kauufmann, σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Να συνομιλήσουμε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν;» στέλνει το μήνυμα ότι στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα οι εξελίξεις το Παρίσι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στη Μόσχα μετά το τέλος των εκλογών. «Να συνομιλήσουμε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν; Παραδόξως, κανένας από τους αντιπάλους του Εμανουέλ Μακρόν στην εκστρατεία των προεδρικών εκλογών δεν του επιτέθηκε για αυτό το θέμα. Η Μαρίν Λεπέν υποστηρίζει ξεκάθαρα μια συμμαχία με τη Ρωσία. Και ο κ. Μακρόν μπορεί να εκμεταλλευτεί τη συνεχή υποστήριξη που παρέχει στον Πρόεδρο Ζελένσκι» αναφέρει η αρθρογράφος, η οποία προσθέτει τα εξής: «Η προσωρινή εκλογική εκεχειρία (των υποψήφιων για την προεδρία της Γαλλία) δεν πρέπει να απαλλάξει τους Γάλλους αξιωματούχους, παλαιότερους και παρόντες, από την υποχρέωση μιας κριτικής επανεξέτασης της στρατηγικής απέναντι στη Ρωσία υπό το φως της σημερινής τραγωδίας. Και αυτό για να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, όταν έρθει η ώρα να ξαναχτίσουμε (μια νέα στρατηγική)».
 
Μήνυμα νίκης από Ρώσους αναλυτές και έκκληση βοήθειας από τους Ουκρανούς
 
Η έξαρση της αντιπαράθεσης τόσο στα εδάφη της Ουκρανίας όσο και στο διεθνές σκηνικό είναι ένα motto που ξεχωρίζει και στα ρωσικά και ουκρανικά δημοσιεύματα αυτής της εβδομάδας. Ρωσικές αναλύσεις εκφράζουν αποφασιστικότητα για την επικράτηση της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, την ώρα που ο ουκρανικός Τύπος ζητά περισσότερη βοήθεια από τους συμμάχους της Ουκρανίας.
 
«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Αγγλοσάξονες -Ηνωμένες Πολιτείες και Μεγάλη Βρετανία- θέλουν ο πόλεμος στην Ουκρανία να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Αρχικά ενδιαφέρθηκαν να φέρουν τη Ρωσία αντιμέτωπη με ένα «δεύτερο Αφγανιστάν», εμποδίζοντας μας να αρπάξουμε την Ουκρανία από τη δυτική αλυσίδα ή τουλάχιστον να μας αναγκάσει να πληρώσουμε το μέγιστο τίμημα για αυτό», αναφέρει ο Peter Akopov σε άρθρο γνώμης με τίτλο «Η Ευρώπη πλήττει διπλά τη Ρωσία. Ποια θα είναι η απάντηση», το οποίο δημοσιεύτηκε στο ρωσικό πρακτορείο «Ria Novosti» στις 7 Απριλίου. Ο Ρώσος αναλυτής προσθέτει τα εξής: «Η ΕΕ πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να αναγκαστεί να εγκαταλείψει ακόμη και την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας; Καταπληκτική μυωπία! Και γιατί η Ευρώπη χρειάζεται έναν μακρύ πόλεμο στα ανατολικά της σύνορα; Την κάνει πιο δυνατή; Όχι, την αποδυναμώνει με κάθε τρόπο. Όσο περισσότερο συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία τόσο περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μετατρέπεται σε παράρτημα του ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία θα κάνει την Ουκρανία να στραφεί προς το μέρος της και ταυτόχρονα θα αυξήσει αντί να χάσει τη βαρύτητά της στον κόσμο. Η Ευρώπη όχι μόνο δεν θα κρατήσει την Ουκρανία στη σφαίρα επιρροής της, αλλά θα θυσιάσει και το μέλλον της στο βωμό των αγγλοσαξονικών φιλοδοξιών».
 
Σε κεντρικό άρθρο της αγγλόφωνης ουκρανικής εφημερίδας «Kyiv Independent» που δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου με τίτλο «Δώστε στην Ουκρανία όλα όσα ζητά τώρα», ξεχωρίζει η άποψη ότι «η σφαγή της Μπούτσα μπορούσε να μην είχε συμβεί. Ο σύγχρονος κόσμος θα μπορούσε να το είχε αποτρέψει – επιβάλλοντας μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ή παρέχοντάς της μαχητικά αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας, όπως έχει ζητήσει επανειλημμένα ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky». Στη συνέχεια του δημοσιεύματος υπογραμμίζονται τα εξής: «Η Ουκρανία δεν πρέπει να εκπλιπαρεί για βοήθεια. Αγωνίζεται για όλο τον δημοκρατικό κόσμο και πληρώνει (το τίμημα) με το αίμα του λαού της. Είναι προς το μέγιστο συμφέρον της Δύσης να ηττηθεί η Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο. Κάθε μέλος της Υπερατλαντικής κοινότητας θα πρέπει να πλημμυρίζει την Ουκρανία με βοήθεια και πυρομαχικά, χωρίς να χρειάζεται η Ουκρανία να το ζητήσει».
 
Κριτική στις ΗΠΑ από το Πεκίνο, σε αναζήτησή το Ταϊπέι
 
Καθώς κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία, οι χώρες της Ασίας εξακολουθούν να προσεγγίζουν τον πόλεμο από την δική τους ιδιαίτερη οπτική γωνία. Ο κινέζικος Τύπος συνεχίζει να ασκεί κριτική στη Δύση και τις ΗΠΑ για τον ρόλο τους στην εντατικοποίηση της κρίσης. Ο δε, Τύπος του Ταϊβάν ζητά από την κυβέρνηση του νησιού προσεκτικά βήματα και νέες στρατηγικές στο διπλωματικό πεδίο.
 
Σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε με τίτλο «Τα κέρδη των ΗΠΑ από την κρίση στην Ουκρανία εις βάρος των Ευρωπαίων συμμάχων», στο επίσημο αγγλόφωνο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, «People’s Daily», προβάλλεται η άποψη ότι «ο πραγματικός εμπνευστής της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας είναι έτοιμος να αποκομίσει τεράστια κέρδη από την κρίση σε βάρος των Ευρωπαίων συμμάχων της. Αφού πρόσθεσε καύσιμα και άναψε φλόγες στη συνεχιζόμενη κρίση, η Ουάσιγκτον είναι πλέον έτοιμη να λεηλατήσει φλεγόμενα σπίτια». Σε παρόμοιο ύφος με τον Akopov, το κινέζικο δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι η εντατικοποίηση της έντασης στην Ουκρανία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Δύσης, κυρίως της ΕΕ, και προσθέτει τα εξής: «Από το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει δυτικές χώρες να παρέχουν στην Ουκρανία χρήματα και όπλα και να σφυροκοπούν τη Ρωσία με αδιάκριτες κυρώσεις, πυροδοτώντας την κρίση και υποδαυλίζοντας εχθροπραξίες σε όλη την Ευρώπη. Για την Ουάσιγκτον, τα αιματηρά βάσανα των άλλων μπορούν πάντα να μετατραπούν σε χρυσή ευκαιρία για κέρδη. Ωστόσο, ενώ η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα προσωπικά της συμφέροντα εις βάρος των άλλων, αναπόφευκτα αποκαλύπτει το πραγματικό της χαρακτήρα, αυτόν της υποκρισίας και της εγωμανίας».
 
Σε κύριο άρθρο γνώμης, η «China Daily» από το Ταϊβάν εκπέμπει το μήνυμα ότι η εμβάθυνση των εχθροπραξιών και της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία είναι μια εξέλιξη που υποχρεώνει την κυβέρνηση του νησιού να αναθεωρήσει τις στρατηγικές και τις επιλογές της στο διεθνές πολιτικό σκηνικό. Στο δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν τα εξής: «Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη στρατηγική για την περιφέρεια του Ινδο-Ειρηνικού ως προτεραιότητα, ASEAN και Ινδία υποχρεώνονται να επανεξετάσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Έτσι, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν το Ταϊβάν ως σημαντικό μέρος της στρατηγικής για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η κυβέρνηση του Ταϊβάν θα πρέπει να επανεξετάσει προσεκτικά το περιβάλλον και τις συνθήκες και να αξιολογήσει τη στρατηγική των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό με αφετηρία τα μεγαλύτερα στρατηγικά συμφέροντα του Ταϊβάν».

KYΠΕ