Ο Κ.Μητσοτάκης ανησυχεί για τη Ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια

Συνέντευξη Μητσοτάκη στους FT

«Λάθος» που ελπίζει να αναθεωρηθεί το ερχόμενο έτος χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφαση του Γάλλου προέδρου Μακρόν να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι ανησυχεί για τη ρωσική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια και για αυτό ελπίζει σε αλλαγή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2020.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Καλεί επίσης τον πρόεδρο Μακρόν να προσεγγίσει την προοπτική ένταξης την χωρών των δυτικών Βαλκανίων, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, ως γεωπολιτικό στόχο, όπως είχε κάνει η γαλλική κυβέρνηση με την ένταξη της Ελλάδας το 1979.

Ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί επίσης με τον όρο «εγκεφαλικά νεκρό» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Μακρόν για το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι ενώ κάποιες από τις ανησυχίες του Γάλλου ηγέτη είναι θεμιτές, η φρασεολογία που χρησιμοποιείται έχει σημασία και καμιά φορά μπορεί να παράγει αντίθετα αποτελέσματα.

>>> ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΥΠΡΟΣ - ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF <<< 

Προσθέτει ότι ενώ θα ήθελε η Ευρώπη να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα και ότι η Συμμαχία χρειάζεται μεταρρύθμιση, είναι υπερβολικό να λέγεται ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να καταργηθεί ως πυλώνας ειρήνης.

Σχολιάζει ενδεικτικά ότι ενώ η Ελλάδα έχει «θέματα» με την Τουρκία ακόμα προτιμά να μπορεί να τα συζητά με την Άγκυρα εντός πλαισίου ΝΑΤΟ.

Δηλώνει επίσης ο κ. Μητσοτάκης ότι η νέα Κομισιόν δε θα πρέπει να αμελήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη επειδή πλέον δεν υπάρχει κρίση σε εξέλιξη.
 

ΚΥΠΕ Αθανάσιος Γκαβός
 

 
17116