«Όχι» Κομισιόν σε ελεύθερα ταξίδια για εμβολιασμένους

«Δεν μπορούμε να εισάγουμε διακρίσεις δίνοντας ταξιδιωτικές διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους», τόνισε ο Έρικ Μάμερ

Αθανάσιος Αθανασίoυ (Βρυξέλλες)

Την επίσημη θέση της Κομισιόν και της Προέδρου, Φον Ντερ Λάιεν, ότι δεν μπορούμε ως ΕΕ να εισάγουμε διακρίσεις δίνοντας ταξιδιωτικές διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους χωρίς να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση σε εμβόλια, μετέφερε σήμερα (16/2) κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μάμερ. 

Ο Έρικ Μάμερ ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι άλλο θέμα είναι η ύπαρξη και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πιστοποιητικού και άλλο θέμα οι ταξιδιωτικές διευκολύνσεις και τα όποια άλλα δικαιώματα.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε τα εξής: «Δεν πρέπει να μπλέκουμε τα δύο θέματα, να μη τα συγχέουμε. Υπάρχουν τεχνικές μελέτες που διεξάγονται για ένα χρονικό διάστημα όντως, και οι οποίες εξετάζουν την τεχνική διάσταση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα και τη διαλειτουργικότητα των διαφόρων συστημάτων και αυτό γίνεται σε συνεργασία με τον ΠΟΥ». 

Υπάρχει όμως, συνέχισε, «και μια δεύτερη πολιτική συζήτηση που διεξάγεται και εξετάζει τα ίδια πιστοποιητικά και τα δικαιώματα που θα μπορούσε να απορρέουν από αυτά για κάποιους, τα δικαιώματα που θα δίδουν στους πολίτες και πάντα λέγαμε ότι υπάρχει ένα στοιχείο που τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν στο νου τους κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, το να υπάρχει πρόσβαση σε εμβόλια για όλους τους πολίτες ώστε να αποφύγουμε τις διακρίσεις έναντι όσων δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό». 

Επιπλέον, υπέδειξε, «υπάρχουν και άλλα τεχνικά ζητήματα, που έχουμε αναφέρει, πχ το πως θα λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα, το πως θα υπάρχει πλήρης αμοιβαία αναγνώριση, πχ πως αυτός που παρουσιάζει το πιστοποιητικό είναι όντως αυτός που εμβολιάστηκε. Και σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα, παρομοίως, πρέπει να αποφύγουμε να αποδώσουμε δικαιώματα εισάγοντας διακρίσεις».

Υπενθυμίζεται ότι χθες (15/2) ο ECDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, τάχθηκε σαφώς κατά των ταξιδιωτικών διευκολύνσεων για εμβολιασμένους. Σε γραπτή ανακοίνωση αναφέρει ότι «ένα πιστοποιητικό εμβολίου για το COVID-19 που θα τεκμηριώνει εάν κάποιος έχει λάβει το εμβόλιο, τον αριθμό των δόσεων και τον τύπο του εμβολίου που χορηγείται, για ιατρικούς σκοπούς».

«Αυτό δεν είναι το ίδιο με ένα διαβατήριο εμβολίου που θα επέτρεπε στους διεθνείς ταξιδιώτες να εξαιρούνται από τη συμμόρφωση με μέτρα μείωσης του ταξιδιωτικού κινδύνου και για το οποίο ο ECDC θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στη μείωση της μετάδοσης σε απαλλασσόμενους ταξιδιώτες με απόδειξη εμβολιασμός από καραντίνα ή / και δοκιμές», ξεκαθαρίζει.

«Τα ταξιδιωτικά μέτρα μπορούν να συμπληρώσουν κοινοτικά μέτρα (μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δοκιμές, εντοπισμός επαφών, απομόνωση περιπτώσεων και απομόνωση των επαφών τους). Τα μη απαραίτητα ταξίδια πρέπει να αποφεύγονται», συνιστά ο οργανισμός.

Παρομοίως και ο Επίτροπος Τζεντιλόνι περιέγραψε τη θέση της Κομισιόν για το ζήτημα μετά το Eurogroup. H συζήτηση για ταξιδιωτικές διευκολύνσεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι πρόωρη και δεν μπορούν να εισαχθούν διακρίσεις επί των πολιτών πριν τα εμβόλια καταστούν διαθέσιμα σε όλους, δήλωσε χθες ο Επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το αίτημα ορισμένων κρατών για ταξιδιωτικές διευκολύνσεις προς εμβολιασμένους με στόχο την αναθέρμανση του τουρισμού, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι απάντησε ό,τι η συζήτηση για το πιστοποιητικό «είναι σε πρώιμη φάση», εξηγώντας ότι «προς το παρόν αφορά μόνο τις υπηρεσίες υγείας - πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί», αλλά όπως είπε, «δεν μπορεί να συνδεθεί με δικαιώματα», μέχρι «να είναι εγγυημένος ο εμβολιασμός για όλους του πολίτες». 

Ξεκαθάρισε δε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις αν δεν είναι δυνατός ο εμβολιασμός για όλους». 

Με την καταγραφή του Επιτρόπου, δήλωσε ότι συμφωνεί και ο Πρόεδρος του Eurogroup, Πάσκαλ Ντόναχιου.

(ΚΥΠΕ)
 

 
20894