«Όχι» Συμβ. Ασφαλείας ΟΗΕ στην παράταση εμπάργκο όπλων στο Ιράν

Το αίτημα είχαν υποβάλει οι ΗΠΑ – Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουάσιγκτον

Το αίτημα των ΗΠΑ για παράταση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν απέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη απογοήτευση της Ουάσιγκτον.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε ένα έλλογο ψήφισμα για να παραταθεί το 13χρονο εμπάργκο όπλων στο Ιράν και άνοιξε τον δρόμο για τον κορυφαίο στον κόσμο κρατικό χορηγό της τρομοκρατίας να αγοράζει και να πουλά συμβατικά όπλα χωρίς ειδικούς περιορισμούς από τον ΟΗΕ για πρώτη φορά σε μία 10ετία», ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, την αμερικανική πρόταση στήριξαν μόνο δύο χώρες. Ακόμη δύο χώρες την καταψήφισαν, ενώ τα υπόλοιπα 11 κράτη-μέλη απείχαν από την ψηφοφορία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τους φίλους στην περιοχή, οι οποίοι ανέμεναν περισσότερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι το τρομοκρατικό θεοκρατικό καθεστώς δεν θα είναι ελεύθερο να αγοράσει και να πουλήσει όπλα που απειλούν την καρδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και ακόμη παραπέρα», έσπευσε να προσθέσει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, κάνοντας λόγο για μία απαράδεκτη ψηφοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων από και προς το Ιράν λήγει τον Οκτώβριο του 2020. Παρά τη δεδομένη πρόθεση των ΗΠΑ για επέκτασή του, αυτή τη στιγμή είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει απόφαση για άρση των περιοριστικών μέτρων εις βάρος της Τεχεράνης, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια.

«Χάσαμε σήμερα (σ.σ. χθες 14/8), αλλά δεν έχουν τελειώσει ακόμη όλα», τόνισε από την πλευρά του, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν, καταγγέλλοντας ότι η άρνηση της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας να στηρίξουν την αμερικανική πρόταση ήταν απογοητευτική.

Στο ίδιο πλαίσιο, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Κέλι Κράφτ, διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει την επάνοδο όλων των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν εντός των προσεχών ημερών.

Η αντίδραση του Ιράν
Μετά από τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ, πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν την Τεχεράνη να αγοράσει και να πουλήσει όπλα στη διεθνή αγορά, ο πρέσβης του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Μαζίντ Τακχτ Ραβαντσί, δήλωσε ότι η επιστροφή τυχόν κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας προς το Ιράν, θα απαντηθεί σφοδρά και επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θα είναι πλήρως υπεύθυνες.

«Όπως έχουμε ήδη δηλώσει, η επιβολή οποιωνδήποτε κυρώσεων ή περιορισμών στο Ιράν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα αντιμετωπιστεί σοβαρά από το Ιράν και οι επιλογές μας δεν περιορίζονται. Και οι ΗΠΑ και κάθε οντότητα που μπορεί να την βοηθήσει ή να αποδεχτεί την παράνομη συμπεριφορά τους, θα φέρει την πλήρη ευθύνη», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.

>>> Όλες οι διεθνείς εξελίξεις της ημέρας <<<

Υπενθυμίζεται ότι πιθανή άρση του εμπάργκο προς το Ιράν αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται εντελώς έωλη, λόγω της αποχώρησης των ΗΠΑ και την επαναφορά των οικονομικών κυρώσεων. 

(naftemporiki.gr – sputniknews.gr)
 

 
11220
Thumbnail