Οι 5 συμβουλές για να αλλάξετε καριέρα εν μέσω κορωνοϊου 

Πως να μείνετε προσηλωμένοι στους στόχους για αλλαγή ακόμη και σε δύσκολους καιρούς

Το σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού έχει καταστήσει τον προγραμματισμό κάτι αρκετά δύσκολο, ειδικά όταν πρόκειται για σημαντικές αποφάσεις όπως μια αλλαγή σταδιοδρομίας.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να θέτετε τις φιλοδοξίες σας σε «αναμονή», σύμφωνα με τον καθηγητή του London Business School και συγγραφέα του «Act like a leader, think like a leader», Herminia Ibarra. Στην πραγματικότητα, για εκείνους που δεν πλήττονται άμεσα από την ανασφάλεια εργασίας, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Διαβάστε ακόμη: Covid-19 και χώρος εργασίας: Επιστρέφει το ατομικο γραφείο;

Στο Harvard Business Review, ο Ibarra – ο οποίος μελετά την αλλαγή σταδιοδρομίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 – σκιαγραφεί πέντε βασικές αρχές για να μείνετε προσηλωμένοι στους στόχους για αλλαγή ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

Αναπτύξτε πολλές εναλλακτικές προσωπικότητες

Το μέλλον είναι αβέβαιο ακόμα και στις καλύτερες στιγμές, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Είναι λογικό λοιπόν να επιδιώκουμε μια σειρά πιθανών επιλογών, αντί να παραμένουμε σε ένα μόνο όραμα, σημειώνει ο Ibarra.

Μερικές από αυτές τις ιδέες μπορεί να είναι πιο ρεαλιστικές από άλλες, αλλά αυτό μπορεί να σας ανοίξει νέες ευκαιρίες και να σας κρατήσει ελαστικούς σε περαιτέρω μελλοντικές αλλαγές.

«Ακόμη και στους πιο ευτυχισμένους καιρούς, η αλλαγή σταδιοδρομίας δεν είναι ποτέ μια τέλεια γραμμική διαδικασία. Είναι ένα απαραιτήτως βρώμικο ταξίδι εξερεύνησης», λέει.

>>> Για όλες τις αγγελίες για θέσεις εργασίας στην Κύπρο εδώ <<<

Αγκαλιάστε το μεταβατικό στάδιο αυτής της διαδικασίας

Η αλλαγή σταδιοδρομίας, από τη φύση της, είναι «περιοριστική» ή υπάρχει μεταξύ ενός παρελθόντος που έχει χαθεί και ενός αβέβαιου μέλλοντος. Αυτό μπορεί να είναι μια ανησυχητική κατάσταση, αλλά είναι επίσης μια σημαντική ευκαιρία για την επεξεργασία συναισθημάτων και αλλαγών.

«Ο χρόνος μετάβασης είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ανανέωση των αποθεμάτων προσοχής και κινήτρων του εγκεφάλου, αλλά και για τη διατήρηση των γνωστικών διαδικασιών που μας επιτρέπουν να αναπτυχθούμε πλήρως», λέει ο Ibarra.

Πράγματι, οι νευρολογικές μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος για την «εσωτερική επιχείρηση» μπορεί να είναι πιο ευεργετικός από τη συμπλήρωση μιας λίστας δραστηριοτήτων αυτο-βελτίωσης.

Ξεκινήστε τα projects

Η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων, γνώσεων και επαφών είναι κοινές και σημαντικές οδοί για την ανακάλυψη της σταδιοδρομίας. Ωστόσο, αντί να εστιάζετε σε ένα συγκεκριμένο project, δοκιμάστε πολλά ώστε να συγκρίνετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός.

>>> Όλες οι κυβερνητικές θέσεις που προκηρύσσονται εδώ <<<

Μπορεί να μην είναι όλα άμεσα εφαρμόσιμα στη νέα πορεία της καριέρας που επιθυμείτε, αλλά θα σας βοηθήσουν να βρείτε πού βρίσκονται τα πραγματικά δυνατά σας σημεία.

«Το θέμα είναι να κάνεις μια νέα και διαφορετική δουλειά με νέους και διαφορετικούς ανθρώπους, γιατί αυτή η διαδικασία αντιπροσωπεύει μια ευκαιρία να μάθεις τον εαυτό σου, τις προτιμήσεις και τις αντιπάθειές σου, καθώς και τα είδη των πλαισίων και των ανθρώπων που σου βγάζουν τον καλύτερο εαυτό σου», λέει ο Ibarra.

Επανασύνδεση με παλιές επαφές

Μια πανδημία που απαιτεί κοινωνική αποστασιοποίηση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τη δημιουργία του κοινωνικού σας δικτύου. Αλλά με τους περισσότερους ανθρώπους να επικοινωνούν πλέον από το διαδίκτυο, θα μπορούσε να είναι μια καλή ευκαιρία να βρείτε ξανά παλιές επαφές.

Μελέτες δείχνουν ότι οι απομακρυσμένες επαφές είναι συχνά σε καλύτερη θέση για να σας προσφέρουν νέες προοπτικές και ειλικρινείς συμβουλές από τους κοντινούς και αγαπημένους σας.

Ωστόσο, μπορεί να έχουν λιγότερα κίνητρα για να σας βοηθήσουν. Ο Ibarra συνιστά να βασιστείτε στους «αδρανείς δεσμούς» δηλαδή παλιούς συναδέλφους με τους οποίους ήσασταν κάποτε κοντά, αλλά δεν έχετε επαφή τα τελευταία χρόνια.

Μίλα για την επιθυμία σου

Μια αλλαγή σταδιοδρομίας μπορεί να είναι μια εσωτερική διαδικασία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να το συζητήσετε και να μοιραστείτε τις σκέψεις σας, να αποσαφηνίσετε τις ιδέες σας και να διασφαλίσετε ότι δεν θα «κολλήσουν στη σφαίρα του ονείρου», λέει ο Ibarra.

«Η απλή πράξη της δημιουργίας και της αφήγησης μιας ιστορίας για το τι θέλετε να κάνετε ή γιατί θέλετε μια αλλαγή, μπορεί να ξεκαθαρίσει τη σκέψη σας και να σας ωθήσει προς τα εμπρός, δεσμεύοντάς σας δημόσια να κάνετε μια αλλαγή», σημειώνει.

«Τελικά, εάν πρόκειται να αλλάξετε καριέρα αυτήν την εποχή της κρίσης, θυμηθείτε αυτό το σημαντικό σημείο: Η ώρα για να ξεκινήσετε είναι τώρα – αλλά μην πηγαίνετε μόνοι».

***Αν ψάχνετε δουλειά πάντως, στo ergodotisi.com, την κορυφαία ιστοσελίδα αναζήτησης εργασίας στην Κύπρο, μπορείτε να βρείτε καθημερινά δεκάδες νέες θέσεις εργασίας ανά κατηγορία και ανά επαρχία. Όλες οι πληροφορίες ΕΔΩ.

newmoney.gr

 
12179
Thumbnail