Οι δηλώσεις Δένδια-Τσαβούσογλου στο επίκεντρο των γερμανικών ΜΜΕ

Τι αναφέρει ο γερμανικός Τύπος

Ο γερμανικός Τύπος καλύπτει εκτενώς την χθεσινή συνάντηση του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
 

Η Deutsche Welle με τίτλο «Ανοιχτή διαμάχη κατά την συνάντηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» σημειώνει πως "εάν το θέμα δεν ήταν σοβαρό, θα μπορούσε κανείς να πει με χαλαρότητα: Οι κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας δεν είναι πλέον φίλες. Αλλά το θέμα είναι σοβαρό. Διπλωματικοί παρατηρητές δεν είχαν δει εδώ και πολύ καιρό να προκαλείται ένας τέτοιος σάλος"
 
Όπως αναφέρεται κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του κατηγόρησαν ο ένας τον άλλον για την στάση των χωρών τους σε σημαντικά θέματα, στα οποία υπάρχει αντιδικία, όπως η διαμάχη για το φυσικό αέριο και η Μεταναστευτική Πολιτική.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι εδώ και χρόνια τεταμένες. Η κυβέρνηση στην Αθήνα κατηγορεί τη γειτονική χώρα για διεξαγωγή παράνομων ερευνών για φυσικό αέριο σε ύδατα εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι ερευνηθείσες ζώνες ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και ότι έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων. Η διαμάχη έφερε τις δύο χώρες πέρυσι στο χείλος της στρατιωτικής αντιπαράθεσης, πρόσφατα όμως η κατάσταση αποκλιμακώθηκε και πάλι.
Ενώ και οι δύο πολιτικοί επαίνεσαν στην αρχή της συνέντευξης Τύπου την θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα, η συνομιλία οξύνθηκε γρήγορα όταν ο Δένδιας κάλεσε την Τουρκία να μην διαδίδει «ψευδείς ειδήσεις που δεν συμβάλλουν στο θετικό κλίμα, την ενίσχυση του οποίου συμφωνήσαμε». Επιπλέον, «θα πρέπει επιτέλους να επιλυθεί το κυπριακό ζήτημα» και να αποφευχθούν «οι προκλήσεις και σε αυτήν την περιοχή».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος αρχικά χαρακτήρισε τον Δένδια πολυετή του φίλο, αντέδρασε και δήλωσε ότι πρόθεσή του ήταν να συνομιλήσει σε φιλική ατμόσφαιρα. «Δυστυχώς όμως στην ομιλία του ο Νίκος Δένδιας εξαπέλυσε απολύτως απαράδεκτες κατηγορίες εναντίον της χώρας μου». Κατηγόρησε για παράδειγμα την Ελλάδα ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και ότι «ρίχνει ανθρώπους στη θάλασσα». Δεν υπήρχε η πρόθεση να γίνει μία τέτοια συζήτηση μπροστά στον Τύπο, «αλλά στέκεστε εδώ και κατηγορείτε την Τουρκία ενώπιον του Τύπου, φυσικά για να στείλετε ένα μήνυμα στη χώρα σας. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη διαμάχη για το φυσικό αέριο, ο Δένδιας κατηγόρησε την Άγκυρα ότι χαρακτηρίζει την επέκταση των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων από τα έξι στα δώδεκα ναυτικά μίλια ως αιτία πολέμου, μολονότι η επέκταση αυτή προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Αθήνα ότι δεν συμμορφώνεται με διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν την κατανομή των εδαφών. Αναφερόμενος στο σύνολο των συγκρούσεων,  δήλωσε ότι δεν μπορούν να επιλυθούν όλα τα ζητήματα με αυτές τις συναντήσεις, «δεδομένου ότι οι διαφορές μας είναι μεγάλες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος».

 Στο ίδιο πνεύμα η ε/φ Welt επισημαίνει πως «Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Τουρκία καταλήγει σε ανοιχτή διαμάχη» και προσθέτει πως κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου η ατμόσφαιρα οξύνθηκε. Ο Νίκος Δένδιας και ο Τούρκος ομόλογός του εξαπέλυσαν κατηγορίες μπροστά στις κάμερες.
 
«Διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας - Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών οξύνεται ενώπιον του Τύπου» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Σπίγκελ, με την επισήμανση πως η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα αναμενόταν πως θα συνέβαλλε στην προσέγγιση. Όμως οι φιλικοί τόνοι έλαβαν γρήγορα τέλος.
 
Σύμφωνα με την Bild «Τούρκος και Έλληνας Υπουργός αντιδικούν - Σάλος κατά τη συνάντηση της συμφιλίωσης».

(KYΠΕ/Παντελής Βαλασόπουλος )

 
20361