Οι σκύλοι εντοπίζουν και τον κορωνοϊό;

Εκπαιδεύτηκαν στα πλαίσια πιλοτικού προγράμματος των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Οκτώ σκυλιά, τα οποία αποτελούν μέλη των Γερμανικών Ένοπλων Δυνάμεων, εκπαιδεύτηκαν για μια εβδομάδα ώστε να μάθουν να ανιχνεύουν τον ιό σε δείγματα σάλιου. Στη συνέχεια τους δόθηκαν περισσότερα από 1.000 μολυσμένα και μη μολυσμένα δείγματα και κατάφεραν να ανιχνεύσουν σωστά το 94% των περιπτώσεων: Εντόπισαν σωστά 157 θετικά δείγματα και 792 αρνητικά δείγματα, αλλά τους ξέφυγαν 30 θετικά δείγματα, ενώ αναγνώρισαν λανθασμένα ως θετικά άλλα 33 δείγματα.

Η μελέτη ήταν ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα που δοκιμάστηκε από τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής στο Ανόβερο και την Ιατρική Σχολή του Ανόβερου.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η ιδέα λειτουργεί, επειδή οι μεταβολικές διεργασίες στο σώμα ενός ασθενούς αλλάζουν εντελώς», δήλωσε η Δρ Maren von Koeckritz-Blickwede, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής: «Πιστεύουμε ότι τα σκυλιά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν μια συγκεκριμένη οσμή των μεταβολικών αλλαγών που συμβαίνουν σε αυτούς τους ασθενείς», είπε.

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά θα μπορούσαν να σταλούν σε αεροδρόμια, σύνορα και αθλητικές εκδηλώσεις για την ανίχνευση λοιμώξεων, σύμφωνα με δελτίο Τύπου για τη μελέτη.

Τώρα, οι ερευνητές θα εκπαιδεύσουν σκύλους για να εντοπίζουν τη διαφορά μεταξύ δειγμάτων μολυσμένων με Covid-19 και άλλων ασθενειών, όπως η γρίπη. Πέρα από τη συμβολή τους στον εντοπισμό ναρκωτικών και εκρηκτικών, στον ιατρικό τομέα τα σκυλιά έχουν εκπαιδευτεί για την ανίχνευση καρκίνου, ελονοσίας και άλλων βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων.

«Η όσφρηση των σκύλων είναι πολύ καλύτερη από ό,τι μπορεί να φανταστεί το ευρύ κοινό», δήλωσε η Esther Schalke, εκπαιδεύτρια σκύλων που εργάζεται στη Σχολή Σκυλιών των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο Ούλμεν, όπου και εκπαιδεύτηκαν τα οκτώ σκυλιά που πήραν μέρος σε αυτήν τη μελέτη. «Ωστόσο, μείναμε έκπληκτοι με το πόσο γρήγορα τα σκυλιά μας μπορούσαν να εκπαιδευτούν για να εντοπίσουν τον ιό στα δείγματα», σημείωσε.

 
17029