Το Ομάν γιορτάζει την 51η Εθνική Ημέρα Αναγέννησης

Την 51η Εθνική Ημέρα Αναγέννησης γιορτάζει το Σουλτανάτο του Ομάν την 18η Νοεμβρίου.
 
Σε δελτίο Τύπου που στάλθηκε στο ΚΥΠΕ από το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας παρουσιάζεται η κυβερνητική πολιτική σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, την εκπαίδευση, τα δικαιώματα των γυναικών, την οικονομία αλλά και την εξωτερική πολιτική του Ομάν από την ανάληψη του ύψιστου αξιώματος της χώρας από τον Σουλτάνο Χάιταμ μπιν Ταρίκ.
 
Αναφέρεται σε νέα νομοθεσία του 2021 η οποία, θεσμοθετεί «ένα σταθερό μηχανισμό μεταφοράς εξουσίας, ο οποίος αντικατοπτρίζει θετικά τις πολιτικές και οικονομικές πτυχές και επιβεβαιώνει την αρχή της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας». Ο νόμος αυτός αποτελεί επίσης την βάση για τη διοίκηση του κράτους και προνοεί, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική εκπαίδευση για τις πρώτες δέκα τάξεις του σχολείου.
 
Σε σχέση με την πανδημία, το δελτίο Τύπου αναφέρει ότι ιδρύθηκε Ανώτατη Επιτροπή η οποία συντόνισε όλη την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και το εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν, προστίθεται, είχαν ως αποτέλεσμα την βελτίωση των δεικτών της COVID-19 στο Σουλτανάτο, στο οποίο καταγράφεται μεγάλη μείωση θνησιμότητας και των ρυθμών μόλυνσης και νοσηλείας, ενώ έχει αναρρώσει το 98,5% των ατόμων οι οποίοι προσβλήθηκαν από την νόσο.
 
Σημειώνεται επίσης ότι από τον Μάιο του 2021 λήφθηκε σειρά από πρωτοβουλίες για την αγορά εργασίας από πλευράς του Σουλτάνου που είχαν ως αποτέλεσμα ένα εκτελεστικό πρόγραμμα για τη δημιουργία πάνω από 32.000 θέσεων εργασίας.
 
Σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών, αναφέρεται ότι ο Σουλτάνος Μπιν Ταρίκ επιθυμεί όπως «οι γυναίκες απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους τα οποία είναι κατοχυρωμένα στη νομοθεσία εργαζόμενες στο πλάι των ανδρών σε διάφορους τομείς εθνικής υπηρεσίας». Η προσοχή στις γυναίκες, προστίθεται, «είναι μια από τις ‘εθνικές θεμελιώδεις αρχές’ της χώρας».
 
Το δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης στις θεμελιώδεις αρχές τις οποίες ακολουθεί στην εξωτερική του πολιτική το Ομάν οι οποίες εδράζονται στην «καλή γειτονία, την μη ανάμειξη στις εσωτερικές  υποθέσεις άλλων χωρών, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και διεθνών χαρτών και την υποστήριξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών».
 
Το Ομάν, σημειώνεται, «θεωρεί ότι η επίλυση διαφορών με ειρηνικά μέσα και δια μέσου της αρμονίας και της ανοχής ως προσέγγιση πολιτισμού που οδηγεί σε καλύτερα και πιο διαρκή αποτελέσματα από ότι θα μπορούσαν να επιτύχουν οι διενέξεις».

Ως παραδείγματα της προσπάθειας του Ομάν υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης, δίνει την υποστήριξη από πλευράς του των θετικών εξελίξεων από την Σύνοδο της Αλ Ούλα στη Σαουδική Αραβία και το γεγονός ότι χαιρέτισε την επιτυχή κατάληξη των προσπαθειών για συμφιλίωση των οποίων ηγήθηκε το Κουβέιτ. Σε διεθνή φόρα, αναφέρεται, το Ομάν εξακολούθησε να επαναλαμβάνει την νομιμότητα του Παλαιστινιακού αγώνα και των αιτημάτων των Παλαιστινίων και υποστήριξε την επίλυση του ζητήματος στην Υεμένη μέσω μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης. Προστίθεται επίσης η  θέση του Ομάν υπέρ μιας ειρηνικής διευθέτησης του ζητήματος με τα πυρηνικά του Ιράν, καθώς και η συνεχής καταδίκη από πλευράς του όλων των μορφών της τρομοκρατίας.
 
(ΚΥΠΕ)