Ουκρανία: Απειλούν οι ΗΠΑ - «Πολεμική μέθη» καταγγέλλει η Ρωσία

Το ΝΑΤΟ «προετοιμάζεται»

Στα χέρια της ρωσικής διπλωματίας βρίσκονται πλέον οι έγγραφες απαντήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με τις εγγυήσεις ασφάλειας που ζήτησε η ρωσική πλευρά, με φόντο την έκρυθμη κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα.

Ενώ Μόσχα, Κίεβο, Παρίσι και Βερολίνο δεσμεύθηκαν για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός στα ανατολικά της Ουκρανίας, το ενδεχόμενο μίας ανάφλεξης είναι ορατό με το ΝΑΤΟ να στέλνει το σαφές μήνυμα: «ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, απέρριψε την απαίτηση της Ρωσίας να απαγορεύσει την είσοδο της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ, ενώ δήλωσε πως στις απαντήσεις του προσέφερε στη Ρωσία «ένα σοβαρό διπλωματικό μονοπάτι προς τα μπρος, το οποίο η Ρωσία πρέπει να επιλέξει». Επίσης, απέρριψε το αίτημά της να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.

Οι προειδοποιήσεις όμως των ΗΠΑ επεκτείνονται και σε ενεργειακό επίπεδο: Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, διεμήνυσε χθες Τετάρτη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, δεν θα λειτουργήσει εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία.

«Θέλω να είμαι πολύ σαφής: εάν η Ρωσία προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στο NPR.

Η απάντηση της Μόσχας στις απειλές της Δύσης ήρθε μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Η Δύση «επιθυμεί πολύ κάποια πραγματική προβοκάτσια» στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός, δηλώνοντας στη ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω Βουλή) ότι «οι δυτικοί μας συνάδελφοι βρίσκονται, χωρίς υπερβολή, σε ένα είδος πολεμικής μέθης. Μόνο γι’ αυτό μιλούν: θα τιμωρήσουμε εάν επιτεθείτε, θα τιμωρήσουμε, θα σώσουμε την Ουκρανία κ.ο.κ.».

Μιλώντας σε ειδική ακρόαση για τη ρωσική εξωτερική πολιτική στην ολομέλεια της ρωσικής κάτω Βουλής, ο Σ. Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα «είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη των γεγονότων» και υπενθύμισε ότι «ποτέ δεν επιτεθήκαμε σε κανέναν, πάντοτε δεχόμασταν επίθεση και πάντοτε εκείνοι που το έκαναν εισέπρατταν αυτό που τους άξιζε».

NATO: Ελπίζουμε για το καλύτερο, προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο

Να αποκλιμακώσει την ένταση στα σύνορα ζήτησε ακόμη μια φορά γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ενημέρωσε ότιτο ΝΑΤΟ έστειλε χθες εγγράφως την απάντησή του στη Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας που αξιώνει η Μόσχα

Διαβεβαιώνοντας πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί σε αυξημένο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως ελπίζει στην καλύτερη δυνατή λύση, αλλά η Συμμαχία «έχει προετοιμαστεί για το χειρότερο».

«Βλέπουμε περισσότερα στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά τώρα και στη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία αναπτύσσει χιλιάδες στρατιώτες, εκατοντάδες αεροσκάφη, πυραύλους S-400 και άλλα προηγμένα οπλικά συστήματα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή.

Επανέλαβε την έκκληση του προς τη Ρωσία για αμοιβαία επαναλειτουργία των γραφείων σε Βρυξέλλες και Μόσχα, καθώς και πλήρη χρήση των στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας για την προώθηση της διαφάνειας και την αποφυγή κινδύνων.

Πηγή: Cnn.gr