Παλαιστίνη: Ο Αμπάς απειλεί με διακοπή συμφωνιών με Ισραήλ

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος τόνισε πως δεν θα αποδεχθεί προσάρτηση στρατηγικής σημασίας κομμάτι της Δυτικής Όχθης από Ισραήλ

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, απείλησε χθες (26/9) στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι θα τερματίσει όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ, αν η επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση αποπειραθεί να προσαρτήσει ένα στρατηγικής σημασίας κομμάτι της Δυτικής Όχθης, όπως υποσχέθηκε προεκλογικά ο Βενιαμίν Νετανιάχου.
 
Ο απερχόμενος Ισραηλινός Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πριν τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη και τη βόρειας Νεκρής Θάλασσας.
 
«Εάν μια μελλοντική κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, προχωρήσει με αυτό το σχέδιο προσάρτησης, θα ακυρώσουμε όλες τις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με το Ισραήλ και θα τερματίσουμε όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτές», δήλωσε ο Αμπάς και τόνισε: «Απορρίπτουμε εντελώς αυτό το σχέδιο».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και τον Ιούλιο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, Ισραήλ και Παλαιστίνιοι, υπό την ηγεσία τότε του Γιάσερ Αραφάτ, υπέγραψαν μια σειρά ειρηνευτικών συμφωνιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Ο 84χρονος Αμπάς υποσχέθηκε επίσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τη διεξαγωγή παλαιστινιακών εκλογών. Οι τελευταίες εκλογές πραγματοποιήθηκαν το 2006 και στη Λωρίδα της Γάζας είχε επικρατήσει το κίνημα Χαμάς, αντίπαλος του κόμματος Φάταχ του Μαχμούντ Αμπάς.
 
«Όταν επιστρέψω στη χώρα μου, θα διοργανώσω εκλογές στη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και όλοι όσοι αντιταχθούν στις εκλογές θα λογοδοτήσουν στον Θεό και τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Τον Δεκέμβριο του 2018 είχε ήδη υποσχεθεί να πραγματοποιήσει νέες παλαιστινιακές εκλογές εντός διαστήματος 6 μηνών.

 
12178
Thumbnail