Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές

Ο ΠΟΥ καλεί σε κατάπαυση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών Παλαιστινίων σε αυτόν τον θύλακα να ανέρχεται σε 232, από την αρχή της σύρραξης, στις 10 Μαΐου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Οι διπλωματικές ζυμώσεις εντατικοποιήθηκαν σήμερα, με στόχο την επίτευξη μιας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που ελέγχει τον θύλακα, με φόντο την αναζωπύρωση των μαχών.

Την ίδια ώρα αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάλεσαν σε ανθρωπιστική παύση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Γάζας, προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση για την παροχή βοήθειας στο σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα που αντιμετωπίζει κρίσιμης σημασίας ελλείψεις.

"Μέχρι να υπάρξει μια συμφωνημένη εκεχειρία, όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να συμφωνήσουν σε μια ανθρωπιστική παύση προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση μέσα και έξω από τη Γάζα", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ. για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα Ρικ Πίπερκορν.

Αυτοκινητοπομπή των Ηνωμένων Εθνών είναι έτοιμη να μεταφέρει στη Γάζα εργαζόμενους ανθρωπιστικών αποστολών και βοήθεια, περιλαμβανομένων 10.000 εμβολίων κατά του κορωνοϊού της Sinopharm και εξοπλισμού διενέργειας τεστ και να απομακρύνει τραυματίες, μόλις μπορέσει να εξασφαλίσει πρόσβαση.

Η διεθνής οργάνωση αρωγής Γιατροί χωρίς σύνορα (MSF) ανέφερε πως οι αρχές αρνήθηκαν και πάλι να της δώσουν άδεια διέλευσης από το Ισραήλ στη Γάζα.

Στη Γάζα, 44 εγκαταστάσεις υγείας έχουν υποστεί ζημιές, με τις διακοπές ρεύματος να περιπλέκουν την κατάσταση και τρεις μονάδες αφαλάτωσης που εξυπηρετούν 400.000 ανθρώπους να βρίσκονται εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.

(ΚΥΠΕ)

 
20361