Πούτιν: Βλέπει «θετικές» εξελίξεις στις συνομιλίες

Δεν αποκλείεται συνάντηση με Ζελένσκι - Επίσημες δηλώσεις

Για «θετικές εξελίξεις» στις συνομιλίες με την Ουκρανία έκανε λόγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το Bloomberg, λίγες ώρες αφότου δήλωσε πως θα φέρει μαχητές από τη Μέση Ανατολή. 

Παράλληλα το Κρεμλίνο δεν αποκλείει μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η οποία θα πρέπει να είναι επιμελώς προετοιμασμένη για να παραγάγει αποτελέσματα, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Ρώσος εκπρόσωπος του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συνάντησης ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ζελένσκι. Θεωρητικά είναι πράγματι δυνατή», δήλωσε ο Πεσκόφ σχολιάζοντας επισήμανση του τούρκου προεδρικού εκπροσώπου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας μπορεί να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον.

Τι θα προηγηθεί της συνάντησης των δύο προέδρων

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ταυτόχρονα ότι «πρώτα πρέπει να κάνουν τη δουλειά που τους αναλογεί αντιπροσωπείες και υπουργοί ώστε να εξασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο χάριν της διαδικασίας και για μια συζήτηση, αλλά θα πραγματοποιήσουν μια συνάντηση για να επιτευχθούν αποτελέσματα».

«Η θέση της Ρωσίας δεν αποτελεί μυστικό, έχει διατυπωθεί και επισημανθεί στους ουκρανούς διαπραγματευτές. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει έπειτα από συνάντησή του χθες, Πέμπτη, με τον Oυκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα ότι ο Πούτιν ουδέποτε αρνήθηκε να έχει επαφές, όμως η Μόσχα δεν επιδιώκει επαφές για τις επαφές, αλλά θέλει να κάνει συγκεκριμένες συμφωνίες.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα ως πρόσφυγες, οι περισσότεροι από αυτούς στην Πολωνία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ -Bloomberg