Πούτιν: Θα ξεπεράσω τα προβλήματα τεχνολογίας από τις κυρώσεις

Η Δύση έχει εξαπολύσει κυρώσεις για να αποκόψει τη Ρωσία από προϊόντα high-tech

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δεσμεύτηκε τη Δευτέρα (18/7) να ξεπεράσει τα "κολοσσιαία" προβλήματα τεχνολογίας που αντιμετωπίζει η χώρα, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου είπε ότι η Δύση έχει εξαπολύσει κυρώσεις για να αποκόψει τη Ρωσία από προϊόντα high-tech, ούτως ώστε να ανακόψει την ανάπτυξη της χώρας.

Είπε ότι η Ρωσία θα ξεπεράσει "τις όποιες δυσκολίες" αν καταστήσει τον τομέα της τεχνολογίας κύριο επίκεντρο της ανάπτυξής της.

"Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας", είπε σε συνάντηση για τη στρατηγική ανάπτυξη.

>>>Δείτε ακόμη: Ελλάδα: Οι πολίτες κόβουν τα ψώνια για να πληρώσουν το ρεύμα

"Αντιλαμβανόμενοι τον κολοσσιαίο αριθμό δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, θα αναζητήσουμε νέες λύσεις με ένα ενεργητικό και ικανό τρόπο". Είπε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει επίσης "εθνική" τεχνολογία και προϊόντα τοπικών καινοτόμων εταιρειών.

Πολλές κορυφαίες εταιρείας τεχνολογίας, όπως η Apple, η Microsoft και η Intel, ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, ή έφυγαν εντελώς από τη χώρα, μετά που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αφήνοντας τη χώρα χωρίς τοπικές εναλλακτικές.

Ο Πούτιν είπε ότι πολλές ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, όπως η διαδικτυακή εταιρεία πωλήσεων Ozon ή η τεχνολογική εταιρεία Yandex έχουν αποκοπεί από τη δυτική χρηματοδότηση, λόγω των κυρώσεων.

Είπε ότι η Ρωσία πρέπει να δημιουργήσει γρήγορα εναλλακτικές, ούτως ώστε τέτοιες εταιρείες να μπορούν να προσελκύσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση εσωτερικά και να συνεχίσουν την ανάπτυξή τους.

"Ανυπομονώ να ακούσω λεπτομερείς προτάσεις από τον Υπουργό Οικονομικών και από την Τράπεζα της Ρωσίας", πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν ήταν προκλητικός απέναντι στις κυρώσεις της Δύσης, επιμένοντας ότι η ρωσική οικονομία θα αναδειχθεί ισχυρότερη και καταδεικνύοντας «χαοτικά μέτρα» στην Ευρώπη που ανέβασαν τις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας.

Κατά τη συνάντηση, ο Πούτιν τόνισε ότι μεγάλες κρατικές εταιρείες, οι οποίες, όπως είπε, δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα "δισεκατομμύρια δολάρια" σε συσσωρευμένους πόρους, θα πρέπει να επενδύσουν σε εγχώριες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Χρησιμοποίησε επιπλέον την ευκαιρία για να ασκήσει κριτική στον βιομηχανικό όμιλο Rostec, λέγοντας ότι μέχρι τώρα έχει επιδείξει "μέτρια αποτελέσματα".

"Το έργο ανάπτυξης της μικροηλεκτρονικής βιομηχανίας έπρεπε να είχε επανεκκινήσει πέρσι εντελώς", είπε, αναφέροντας επίσης και τα δίκτυα 5G ως ακόμα μία προβληματική περιοχή. 

Στην ίδια συνάντηση, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ντμίτρι Τσιερνισένκο είπε ότι ο ρωσικός τομέας ΙΤ θα ξεπεράσει τις αρνητικές συνέπειες των κυρώσεων σε περίπου τρία έως πέντε χρόνια.

Η Ρωσία εδώ και μήνες αυξάνει τους ελέγχους για εταιρείες τεχνολογίας με αμερικανική βάση, τις οποίες κατηγορεί για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και για υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Τη Δευτέρα, δικαστήριο στη Μόσχα έβαλε πρόστιμο 21 δισεκατομμυρίων ρουβλιών ($360 εκ.), σε εταιρεία επειδή δεν αφαίρεσε περιεχόμενο που αφορούσε τη στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ σε εταιρεία ΙΤ στη Ρωσία, σύμφωνα με ειδικούς.

ΚΥΠΕ