Προκλητικό non paper από Τουρκία: Οι λόγοι που βγήκε το Oruc Reis

Τα βήματα της Ελλάδας που αύξησαν την ένταση σύμφωνα με την Τουρκία

Ένα 6σέλιδο «κατηγορητήριο» συνέταξε και δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να ρίξει την ευθύνη στην Ελλάδα για το «ναυάγιο» των ελληνο-τουρκικών συνομιλιών και παράλληλα να δικαιολογήσει την νέα «έξοδο» του Oruc Reis για έρευνες φυσικού αερίου ανοιχτά του Καστελόριζου.

>>>Διαβάστε επίσης: Έκτακτοι-Δημόσιο: Υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία 10ετία/ΣΤΟΙΧΕΙΑ <<<

Σύμφωνα με το non paper που δημοσίευσε αργά το βράδυ της Τρίτης, το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα για μία σειρά στρατιωτικών ενεργειών στο Αιγαίο, που «προκάλεσαν» τη μήνι της Άγκυρας.

Όπως αναφέρεται:

 • Στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis μπήκε στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης και ανεφοδιασμού. Αμέσως μετά την επιστροφή του στο λιμάνι, η Ελλάδα στις 13 Σεπτεμβρίου 2020 μετέφερε δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού στο Καστελόριζο κι από τότε παραμένουν εκεί.
 • Μεταξύ 14-18 Σεπτεμβρίου 2020, Ελλάδα και ΗΠΑ οργάνωσαν κοινή άσκηση στη δυτική Θράκη, όπου ζει η τουρκική μειονότητα. Παρά την έκκληση της Τουρκίας να αναβληθεί η άσκηση, η άσκηση πραγματοποιήθηκε με χρήση βαρέων όπλων.
 • Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, η Ελλάδα ανακοίνωσε NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο, που έχει καθεστώς αποστρατικοποιημένου νησιού.
 • Στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2020, η Ελλάδα πραγματοποίησε ασκήσεις σκοποβολής στο νησί της Λήμνου, το οποίο είναι επίσης σε καθεστώς αποστρατικοποίησης.
 • Η Ελλάδα δεν σταμάτησε να πραγματοποιεί αεροπορικές ασκήσεις στη Χίο, την Κω, τη Ρόδο και τα άλλα νησιά της περιοχής, με καθεστώς αποστρατικοποίησης. Επειδή οι ασκήσεις αυτές κάλυπταν έναν ευρείας έκτασης εναέριο χώρο, μεταξύ 27 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ από την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.
 • Η Ελλάδα την 1η Οκτωβρίου 2020 ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις στο Καστελόριζο, μία για τις 6 Οκτωβρίου 2020 και μία για τις 8 Οκτωβρίου 2020.
 • Η Ελλάδα συνεχίζει να δημοσιεύει navtex μεγάλης χρονικής διάρκειας στο Αιγαίο, οι οποίες καταλαμβάνουν επίσης έναν ευρείας έκτασης εναέριο χώρο. Από τις 11 Νοεμβρίου έως τις 29 Δεκεμβρίου 2020 εξέδωσε νέα ΝΟΤΑΜ για δραστηριότητες του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας, που περιλαμβάνουν και ασκήσεις σκοποβολής (A2931/20).
 • Στις 8 Οκτωβρίου 2020 ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί μεταξύ 12-13 Οκτωβρίου 2020 άσκηση με πραγματικά πυρά ακριβώς μπροστά από τις ακτές της Τουρκίας στο νησί της Λέσβου.
 • Στις 9 Οκτωβρίου 2020 ανακοίνωσε ότι στις 12-16 Οκτωβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί παράλληλα άσκηση με πραγματικά πυρά στη Χίο, παραβιάζοντας για άλλη μία φορά το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
 • Εκτός από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του καθεστώτος αποστρατικοποίησης, η Ελλάδα ανακοίνωσε, κατά παράβαση της συμφωνίας της Αθήνας το 1988, που προβλέπει την απαγόρευση ασκήσεων τις ημέρες των εθνικών επετείων και των θρησκευτικών γιορτών των δύο χωρών, ασκήσεις στις 29 Οκτωβρίου 2020, ανήμερα της επετείου ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η Τουρκία ως απάντηση ανακοίνωσε τη διεξαγωγή άσκησης στις 28 Οκτωβρίου 2020, ημέρα –αντίστοιχα- εθνικής επετείου για την Ελλάδα.
 • Η Ελλάδα είναι εκείνη που ξεκίνησε την στρατικοποίηση της κατάστασης στην ανατ. Μεσόγειο με τις στρατιωτικές ασκήσεις που ανακοίνωσε για τις 13-18 Οκτωβρίου 2020. Έπειτα η Τουρκία ανακοίνωσε Navtex για το Oruc Reis μεταξύ 12-22 Οκτωβρίου 2020.
 • Από την άλλη, η Ελλάδα άρχισε να διαρρέει στον τύπο ότι σχεδιάζει να αγοράσει και τοποθετήσει στην περιοχή μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ισραήλ. 

>>>Διαβάστε επίσης: Χρυσά Διαβατήρια: Η γέννηση το 2007 και ο τερματισμός το 2020 <<<

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η πλευρά που αυξάνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύεται ότι είναι η Ελλάδα. Αυτές οι εξελίξεις πριν από τις ερευνητικές επαφές δείχνουν την πρόθεση της Ελλάδας, καταλήγει το non paper του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Ethnos.gr

Tags
 
18823