ΠτΔ Ελλάδας: Διάγουμε μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο

Η τουρκική ηγεσία υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη που οικοδόμησαν Έλληνες και Τούρκοι, δηλώνει η Σακελλαροπούλου

"Διάγουμε μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο", καθώς "η τουρκική ηγεσία εντείνει τις πιέσεις προς τη χώρα μας, πλειοδοτεί σε επιθετικές δηλώσεις, υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής συνύπαρξης που επί τόσες δεκαετίες οικοδόμησαν Έλληνες και Τούρκοι, θεωρώντας τη θάλασσα που τους χωρίζει όχι αδιαπέραστο σύνορο αλλά δίοδο επικοινωνίας", δήλωσε, από το Καστελόριζο όπου βρίσκεται η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο νησί για τον εορτασμό της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του.

Η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ακόμη: "Η έξαρση της επιθετικής ρητορείας από την τουρκική ηγεσία, υψώνει φραγμούς ανάμεσα στους λαούς, δημιουργεί καχυποψία και εχθρότητα, κλονίζει τους δεσμούς ανάμεσά τους. Και ξέρω, ότι ο πατριωτισμός σας δεν στηρίζεται στην αντιπαλότητα με τον γείτονα. Στηρίζεται στην εθνική αυτοπεποίθηση, στην περηφάνια για την μακραίωνη ιστορία του νησιού, στην άσβεστη μνήμη χιλιόχρονων αγώνων και θυσιών".

>>> Διαβάστε επίσης: Σε αυτή τη χώρα τα μετρητά έχουν... εξαφανισθεί <<<
 
Αναφερόμενη στην επίσκεψή της στο Καστελόριζο η ΠτΔ είπε ότι χαίρεται που βρίσκεται «στην ιστορική Μεγίστη, τόπο μακράς ιστορίας και αδιάσπαστης ελληνικότητας».
 
«Χαίρομαι που βρίσκομαι στο Καστελλόριζο και βλέπω τη σημαία μας να κυματίζει παντού, να υψώνεται περήφανη, ακόμα και ζωγραφισμένη στον βράχο. Χαίρομαι που συναντώ τέτοια ομορφιά, τέτοια αισιοδοξία, τέτοιο φρόνημα - το ίδιο φρόνημα που βοήθησε τους προγόνους σας να διατηρήσουν αλώβητες θρησκεία και γλώσσα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και τους στήριξε στις πολλαπλές δοκιμασίες, τις οποίες υπέστη το νησί στη διάρκεια του εικοστού αιώνα...», υπογράμμισε.
 
Αναφέροντας ότι «το Καστελλόριζο αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της πατρίδας», η κ. Σακελλαροπούλου είπε ότι το νησί «δεν έχει απλώς κορυφαία στρατηγική σημασία για τη διαμόρφωση και διεκδίκηση των δικαίων της Ελλάδας», αλλά «έχει ακόμα μεγαλύτερη ηθική σημασία».
 
Ανέφερε ότι «είναι ο τόπος που συμπυκνώνει την έννοια του πατριωτισμού, στην ύψιστη έκφρασή της, ο τόπος που έμεινε ελληνικός, σε πείσμα κάθε επιβουλής» και «ένας τόπος αγκυρωμένος στο ανατολικό άκρο του ελληνικού αρχιπελάγους, που κράτησε τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά του επί 5.000 χρόνια».
 
«Ένας τόπος που οι άνθρωποί του, αποδεκατισμένοι από τους πολέμους αλλά πάντοτε μαχητές, ταγμένοι στη ζωή κι όχι στον θάνατο, προσπέρασαν την καταστροφή, ξανάχτισαν τα πυρπολημένα τους σπίτια, δούλεψαν, πάλεψαν, ανάστησαν το νησί, αποφασισμένοι να σηκώσουν στους ώμους τους το μέλλον του, με ακατάβλητο πείσμα και επιμονή, φέρνοντας στο νου τον στίχο του Γιώργου Σεφέρη: "Φτέρνα της δύναμης/θέληση ανίσκιωτη", πρόσθεσε.

>>> Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η Lamborghini των €15.000 (Φώτος) <<<

Μιλώντας για την 77η επέτειο απελευθέρωση του Καστελλόριζου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ότι πέρασαν "εβδομήντα επτά χρόνια από τη μέρα που κατέπλευσε στο λιμάνι το αντιτορπιλικό "Ναύαρχος Κουντουριώτης", ενώ ακόμα μαινόταν ο πόλεμος σ` όλη την Ευρώπη, όταν το πρώτο κομμάτι ελληνικής γης που απελευθερώθηκε».
 
Βαρύ σε ιστορία, μπορεί να κράτησε το όνομα που του δόθηκε την περίοδο της επικυριαρχίας των Ιωαννιτών Ιπποτών, αλλά του ταιριάζει θαυμάσια και το αρχαίο του όνομα: Μεγίστη, ανέφερε και πρόσθεσε ότι όπως λέει ένας ωραίος στίχος του Οδυσσέα Ελύτη, "υπακούουν τα πράγματα στα ονόματά τους".
 
Το Καστελλόριζο, συνέχισε, «παρά τη μικρή του έκταση, ήταν και παραμένει μέγιστο, γιατί οι άνθρωποί του, με τους αγώνες και τις θυσίες τους, με την επιμονή, την αντοχή και την αγάπη για τον τόπο τους, το ανήγαγαν σε υψηλό σύμβολο φιλοπατρίας".
 
Τελειώνοντας την ομιλία της η κ. Σκελλαροπούλου είπε ότι "είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τον τόπο και να σας διαβεβαιώσουμε ότι ποτέ δεν θα αισθανθείτε αποκομμένοι από τον κορμό της πατρίδας, ποτέ απομονωμένοι και αβοήθητοι».
 
«Είμαστε πάντοτε κοντά σας, αντλώντας από το παράδειγμά σας, εμπνεόμενοι από τον καθημερινό σας αγώνα να κρατήσετε ζωντανή μια κοιτίδα Ελληνισμού με διαδρομή αιώνων», πρόσθεσε.
 
Γι` αυτό, συνέχισε, και είναι ύψιστη τιμή για μένα ότι από σήμερα θεωρούμαι και εγώ δημότης του Καστελλόριζου.
 
«Μια από σας, μέλος, πλέον, της κοινότητάς σας, πιστεύω ακράδαντα ότι με εθνική ομοψυχία και ενότητα θα αποδυναμώσουμε κάθε πρόκληση και θα αποκρούσουμε κάθε επιβουλή", κατέληξε.
 
(ΚΥΠΕ)

 
18825