Πυρηνική συνεργασία Σερβίας και Ρωσίας

Η Σερβία προτίθεται να ασχοληθεί με την παραγωγή ισότοπων και πυρηνικής ιατρικής

Το 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του ερευνητικού κέντρου για τις πυρηνικές τεχνολογίες και τις καινοτομίες, ένα κοινό σχέδιο της Σερβίας και της Ρωσίας.

«Η Σερβία έχει εξαιρετικές ευκαιρίες να ξεκινήσει εκ νέου την ανάπτυξη των πυρηνικών τεχνολογιών», δήλωσε ο Κίριλ Κομαρόβ, εκπρόσωπος της ρωσικής κρατικής εταιρείας για την πυρηνική ενέργεια Rosatom.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Κέντρο θα είναι ένα «μεγάλο και επιτυχημένο έργο». Μίλησε για το έργο κατά τη διάσκεψη Atomexpo που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και υπενθύμισε ότι η Σερβία έχει εμπειρία και κορυφαίους ειδικούς στον τομέα των πυρηνικών τεχνολογιών.

Ωστόσο, ο Komarov τόνισε ότι το κέντρο στη Σερβία δεν θα ασχοληθεί με τις ενεργειακές τεχνολογίες, αλλά με την παραγωγή ισότοπων και πυρηνικής ιατρικής.

>>> Όλες οι διεθνείς με επιλεγμένο περιεχόμενο ειδήσεις <<<

Ο Ρώσος ειδικός δήλωσε ότι το Σερβικό Ινστιτούτο Πυρηνικών Vinca έχει μεγάλη εμπειρία σε πυρηνικές τεχνολογίες, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ανανέωση, ειδικά όσον αφορά τον εξοπλισμό.

Οι συμφωνίες για το Κέντρο μεταξύ δύο κυβερνήσεων είχαν υπογραφεί τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στο Βελιγράδι.

naftemporiki.gr

 
11083
Thumbnail