Σαρώνει το παγκόσμιο το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού

Η κατάσταση σε πολλές χώρες έχει επιδεινωθεί / Ποιες πλήττονται περισσότερο

Συνεχίζει να καλπάζει το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε Βραζιλία, Μεξικό και Ρωσία. Την ίδια ώρα η Γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής συστήνει την αποφυγή συνομιλιών σε μέσα μεταφοράς ενώ στο Ισραήλ γυναίκες που κυοφορούν εντοπίστηκαν θετικές στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού από τη Βρετανία. Συμφωνίες με Pfizer - BioNTech και Sinovac για εμβόλια υπέγραψε η Ουρουγουάη.

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή (24/1) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 14.849 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Ασίας να φθάνει τους 10.654.533. Παράλληλα, 155 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 153.339 νεκρούς ως εδώ. Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν σε 184.408, ανέφερε το Υπουργείο.

Έπεσαν κάτω από το όριο των 200.000 την Τετάρτη (20/1), για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν επτά μήνες. Η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού στην Ινδία άρχισε τη 16η Ιανουαρίου. Πάνω από 1,5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο (23/1) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 62.334 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.202 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 216.445 νεκρούς επί συνόλου 8.816.254 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Η Βραζιλία, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού ανακοινώθηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων σε απόλυτα μεγέθη. Κατ` αναλογία προς τον πληθυσμό, καταγράφει 103 θανάτους και 4.195 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 21.127 νέα κρούσματα κορωνοϊού το 24ωρο που πέρασε, τα 3.069 από τα οποία στη Μόσχα, με τα οποία ανήλθε σε 3.719.400 ο συνολικός αριθμός τους σε όλη τη χώρα. Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης σήμερα ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 491 θάνατοι, με τους οποίους ο συνολικός τους αριθμός ανήλθε σε 69.462.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο (23/1) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 1.470 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 20.057 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 149.084 νεκρούς επί συνόλου 1.752.347 μολύνσεων.

Σε απόλυτους αριθμούς, το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία - κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από τον μεξικανικό (128 εκατ.) - έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ.

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Κολομβία ξεπέρασαν χθες Σάββατο (23/1) το όριο των 2 εκατομμυρίων, ενώ οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 κοντεύουν πλέον τους 51.000, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας. Τις προηγούμενες 24 ώρες, επιβεβαιώθηκαν 15.551 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, που αύξησαν το σύνολο των περιπτώσεων σε 2.002.969, ενώ υπέκυψαν ακόμη 396 ασθενείς από τη νόσο που προκαλεί, με τον απολογισμό των θυμάτων στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 50.982 νεκρούς.

Η Κολομβία, που πλήττεται σκληρά από το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αναμένει να λάβει την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου τις πρώτες δόσεις εμβολίων - των Pfizer/BioNTech - πάντως η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 12.257 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.134.936, δείχνουν σήμερα Κυριακή (24/1) τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το ίδιο διάστημα, 349 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 51.870 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Οι επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα πρέπει να αποφεύγουν να μιλούν ο ένας στον άλλον ή στα κινητά τηλέφωνά τους, για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τη Γαλλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής. «Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς, όπου δεν είναι εφικτή η τήρηση των αποστάσεων, θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα πολύ απλό προληπτικό μέτρο: αποφύγετε να μιλάτε και να τηλεφωνείτε», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Ακαδημία.

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με τον κορωνοϊό <<<

Ο Πατρίκ Μπερς, μέλος της Ακαδημίας Ιατρικής, είπε χθες (23/1) στο τηλεοπτικό κανάλι BFM TV, ότι αν στο βαγόνι του μετρό επιβαίνουν τρεις άνθρωποι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως, αν ο ένας επιβάτης απέχει από τον άλλο μόλις δύο εκατοστά, έχει νόημα να μην συνομιλούν μεταξύ τους ή να μην μιλούν στο τηλέφωνο. «Δεν είναι υποχρεωτικό, είναι μια σύσταση», εξήγησε.

Το Υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 2.041 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ υπέκυψαν 62 ασθενείς με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της βόρειας Αφρικής έχει φθάσει ως εδώ τους 6.154 νεκρούς επί συνόλου 195.314 μολύνσεων. Την Παρασκευή, η Τύνιδα ανακοίνωνε τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό θυμάτων αφότου εκδηλώθηκε η επιδημία, 103 νεκρούς.

Το Υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Σάββατο (23/1) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 567 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι τρεις ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. «Θρηνούμε τους θανάτους τριών ηλικιωμένων ανθρώπων, δύο γυναικών και ενός άνδρα, όλων τους από την Αβάνα», ανέφερε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του Υπουργείου Υγείας.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 191 νεκρούς επί συνόλου 20.627 μολύνσεων στη χώρα της Καραϊβικής. Ο κ. Ντουράν διευκρίνισε ότι από τα νέα κρούσματα τα 532 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, ενώ 35 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ, την Αϊτή, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Ρωσία, το Μεξικό, το Ελ Σαλβαδόρ και την Κολομβία.

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο (23/1) ότι έξι γυναίκες οι οποίες κυοφορούν διαγνώστηκαν πως έχουν μολυνθεί από το μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 το οποίο ταυτοποιήθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται πιο μολυσματικό - και πιθανόν ακόμη πιο θανατηφόρο. 

Έπειτα από την αύξηση των σοβαρών περιπτώσεων μεταξύ των εγκύων τις τελευταίες εβδομάδες, το Υπουργείο έδωσε εντολή να γίνουν γενετικά τεστ, για να εξακριβωθεί από ποιο στέλεχος έχουν μολυνθεί. Οι έξι από τις επτά έγκυες που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία με την COVID-19 και υποβλήθηκαν σε γενετικές εξετάσεις διαπιστώθηκε πως έχουν προσβληθεί από το νέο στέλεχος. Δεν έχουν ακόμη βγει τα αποτελέσματα των εξετάσεων ακόμη τριών εγκύων, διευκρίνισε το Υπουργείο.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Με δεδομένη την υψηλή θνητότητα μεταξύ των γυναικών οι οποίες κυοφορούν στο Ισραήλ, οι αρχές αποφάσισαν όλες οι έγκυες να εμβολιαστούν το ταχύτερο δυνατόν. Το σύνολο των ασθενών που έχει διαγνωστεί πως μολύνθηκαν από το μεταλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 στο Ισραήλ έχει φθάσει τους 175.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Λουίς Λακάγιε Που, ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι η χώρα του σύναψε συμφωνίες με τη συμμαχία της αμερικανικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Pfizer και του γερμανικού εργαστηρίου βιοτεχνολογίας BioNTech καθώς και με την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinovac για την αγορά 3,75 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνησή του «βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τρεις ακόμη εταιρείες» για να προμηθευτεί επιπλέον δόσεις εμβολίων. «Η συμφωνία με τις Pfizer/BioNTech αφορά δύο εκατομμύρια δόσεις και αυτή με τη Sinovac 1,75 εκατ.», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως ελπίζει οι πρώτες παραδόσεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να γίνουν τον Μάρτιο.

(ΚΥΠΕ)
 

 
20894