Σε «εξερευνητικό» στάδιο οι επαφές Σαουδικής Αραβίας-Ιράν

Τι δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Σ. Αραβίας

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, μεγάλων αντιπάλων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, βρίσκονται σε «εξερευνητικό» στάδιο, δήλωσε χθες Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, ο Φάισαλ μπιν Φαρχάν.

«Έχουμε ξεκινήσει εξερευνητικές συνομιλίες, βρίσκονται στην αρχή τους», είπε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, που ταξίδεψε στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε δύο διεθνείς συνόδους. Οι συνομιλίες, που οργανώθηκαν στις αρχές Απριλίου και διευκόλυνε ο ιρακινός Πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καντίμι, παρέμεναν μυστικές ώσπου η εφημερίδα Financial Times αποκάλυψε πως έγινε η πρώτη συνάντηση στη Βαγδάτη.

Η ιρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις επαφές τη Δευτέρα.

«Ελπίζουμε ότι οι Ιρανοί θα δουν πως είναι προς το συμφέρον τους να συνεργαστούν με τους γείτονές τους με θετικό τρόπο που θα οδηγήσει στην ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Αν μπορέσουν να δουν πως είναι προς το συμφέρον τους, μπορώ να ελπίζω. Προς το παρόν, βρισκόμαστε σε προκαταρκτικό στάδιο», είπε ο Φάισαλ μπιν Φαρχάν.

Τεχεράνη και Ριάντ διέκοψαν το 2016 τις διπλωματικές σχέσεις τους, βαθαίνοντας το ρήγμα Σιιτών-Σουνιτών στην περιφέρεια.

(ΚΥΠΕ)

Tags
 
16999