Σε νέο χαμηλό στο 3% η ανεργία στη Ρωσία, 10,5% αυξήθηκαν οι μισθοί

Η ανεργία στην Ρωσία υποχώρησε σε νέο χαμηλό ρεκόρ τον Ιούνιο, στο 3,0%, και οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 10,5%, σε ετήσια βάση, σε μια περαιτέρω απόδειξη της στενότητας της αγοράς εργασίας, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.

Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,0% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, από 3,1% ένα μήνα νωρίτερα. Η αύξηση των πραγματικών μισθών ήταν βραδύτερη από την αντίστοιχη του Μαΐου (13,3%), αλλά εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση 8,3%.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού επιδεινώθηκε από τη στρατιωτική κινητοποίηση της Ρωσίας πέρσι και το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα από την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τομείς όπως η πληροφορική.

Οι αμυντικές εταιρείες εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο και οι εμπειρογνώμονες λένε ότι ο στρατιωτικός τομέας έχει προσελκύσει εργαζόμενους μακριά από άλλους τομείς της οικονομίας, με τις ελλείψεις προσωπικού να γίνονται αισθητές στην ελαφρά βιομηχανία, τα χημικά, τα τρόφιμα και άλλους τομείς.

Στα καλύτερα νέα για την ρωσική Κεντρική Τράπεζα, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 0,03% από 0,09% την εβδομάδα μέχρι τις 28 Αυγούστου.

Η τράπεζα έχει αυξήσει το βασικό της επιτόκιο δύο φορές από τα τέλη Ιουλίου, συνολικά κατά 450 μονάδες βάσης, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει το ρούβλι και να περιορίσει τον πληθωρισμό, υποσχόμενη να συνεχίσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, εάν χρειαστεί.

Στις τελευταίες προβλέψεις της, αναφέρει ότι ο πληθωρισμός το 2023 θα κυμανθεί μεταξύ 5,0-6,5%, έναντι 11,9% πέρσι, και δήλωσε ότι αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο του 4% το 2024.

ΚΥΠΕ 

Tags