Σερβία: Μόνο με αρνητικό τεστ κορωνοϊού η είσοδος ξένων στη χώρα

5.353 νέα κρούσματα και 49 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία συνεχίζει να είναι δύσκολη, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ξεπερνάει τις 5.000 ενώ αυξάνεται δραματικά και ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε κάποια νοσοκομειακή δομή. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 5.353 νέα κρούσματα και απεβίωσαν 49 ασθενείς. Στα νοσοκομεία αναφοράς για την Covid-19 νοσηλεύονται 9.443 ασθενείς εκ των οποίων οι 333 είναι διασωληνωμένοι.

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε αυστηρότερα μέτρα για την είσοδο στη χώρα κατά την διάρκεια των εορτών. Συγκεκριμένα από τις 20 Δεκεμβρίου θα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικού PCR τεστ για όλους τους ταξιδιώτες, όχι παλαιότερο των 48 ωρών. Για τους Σέρβους υπηκόους θα υπάρχει η δυνατότητα να εισέλθουν στην χώρα χωρίς τεστ, ωστόσο θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται σε καραντίνα 10 ημερών στην κατοικία διαμονής τους.

>> > Κορωνοϊός: Όλες οι εξελίξεις εδώ <<<

Αυτή την στιγμή στην Σερβία δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών ενώ τα εμπορικά καταστήματα, οι καφετέριες και τα εστιατόρια λειτουργούν μέχρι τις 5:00 η ώρα το απόγευμα. Οι αρχές άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλουν κατά τη διάρκεια των εορτών αυστηρότερα μέτρα και δεν αποκλείεται να υπάρξει και γενικό lockdown εφόσον συνεχίσουν να αυξάνονται τα νέα κρούσματα.

Σχετικά με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι πριν από το τέλος του έτους θα φτάσει στην Σερβία μία μικρή ποσότητα των εμβολίων των Pfizer-Biontech και του ρωσικού Sputnik V, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων αναφοράς Covid.

Από τα μέσα Ιανουαρίου θα φτάσουν μεγαλύτερες ποσότητες, ανέφερε ο Βούτσιτς, και θα αρχίσει ο εμβολιασμός στα σώματα ασφαλείας και στα προνοιακά, κοινωνικά ιδρύματα. Η Σερβία θα προμηθευτεί τρεις τύπους εμβολίων και οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν με ποιο επιθυμούν να εμβολιστούν. Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 
20834