Σερβία: Προβλήματα στην καταπολέμηση βίας κατά γυναικών

Χρειάζονται περισσότερα για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, λέει η GREVIO

Στην πρώτη έκθεσή του σχετικά με την εφαρμογή από τη Σερβία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, το Σώμα Εμπειρογνωμόνων κατά της βίας εναντίον των γυναικών, του Συμβουλίου της Ευρώπης (GREVIO), χαιρετίζει την πολιτική δέσμευση των αρχών να εξαλείψουν τη βία λόγω φύλου και τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στον νόμο και στην πράξη.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που απαιτούν επείγουσες λύσεις.

Απαριθμώντας τα θετικά που έχουν επιτύχει οι σερβικές αρχές, σημειώνει ότι αρκετοί νέοι νόμοι, εθνικά σχέδια και στρατηγικές, προσφέρουν τώρα μια απάντηση σε ορισμένες μορφές βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας στη Σερβία. Η καταδίωξη, ο αναγκαστικός γάμος και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχουν χαρακτηρισθεί ποινικά αδικήματα.

Ωστόσο, το ποινικό αδίκημα του βιασμού εξακολουθεί να ορίζεται ως πράξη, που διαπράττεται με τη χρήση καταναγκασμού, βίας ή απειλής, αντί για σεξουαλική πράξη που το θύμα δεν συμφώνησε, όπως απαιτείται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

>>> ΌΛΕΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ <<<

Η GREVIO προτρέπει τις σερβικές αρχές να μεταρρυθμίσουν ταχέως τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και να εξασφαλίσουν κατάλληλες κυρώσεις για όλες τις σεξουαλικές πράξεις χωρίς τη συγκατάθεση του θύματος.

Επιπλέον, απαιτούνται πρόσθετες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση σε κάθε βία κατά των γυναικών που καλύπτεται από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, και όχι μόνο η ενδοοικογενειακή βία. Αυτές οι μορφές βίας περιλαμβάνουν βιασμό, καταδίωξη, σεξουαλική παρενόχληση και αναγκαστικό γάμο.

Η έκθεση χαρακτηρίζει σημαντικό πρόβλημα την έλλειψη, στις περισσότερες περιοχές της Σερβίας, των εξειδικευμένων υπηρεσιών υποστήριξης γυναικών- θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, πρόωρου γάμου και καταδίωξης. Αυτό καθιστά πολύ αναγκαία την παροχή συμβουλών και την ψυχολογική υποστήριξη που δεν είναι διαθέσιμη για τα περισσότερα από τα θύματα.

(ΚΥΠΕ)