Σημαντική ανακοίνωση: Πότε θα εγκριθούν τα εμβόλια στην Ευρώπη

Τι ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος εξετάζει τις αιτήσεις έγκρισης τριών υποψήφιων εμβολίων κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πιθανή η αδειοδότηση των πρώτων εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2021.

Ο EMA, με έδρα το Άμστερνταμ, έχει αποστολή την αδειοδότηση και τον έλεγχο των φαρμάκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τελικό πράσινο φως δίδεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιτρέπει στα εργαστήρια την εμπορική διάθεση του φαρμάκου τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανακοίνωση του EMA εκδίδεται μετά την δήλωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ο οργανισμός θα μπορούσε να εγκρίνει τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και Moderna κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

«Σε αυτό το στάδιο είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους χρόνους αδειοδότησης των εμβολίων, διότι δεν έχουμε ακόμη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα των διαρκών αξιολογήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε email που απέστειλε ο EMA προς το AFP

«Ανάλογα με την πρόοδο της αξιολόγησης, ο EMA θα μπορούσε να είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των πιο προχωρημένων υποψηφίων προς το τέλος αυτού του έτους ή στην αρχή του επόμενου».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εφαρμόσει μία ταχεία διαδικασία που του επιτρέπει να εξετάζει τα δεδομένα ασφάλεια και αποτελεσματικότητας των εμβολίων μόλις αυτά κατατεθούν, πριν ακόμη από την υποβολή αίτησης αδειοδότησης από τον κατασκευαστή. Τα εμβόλια των Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Moderna είναι τα τρία προγράμματα που σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία διαρκούς αξιολόγησης από τον EMA.

>>> Διαβάστε επίσης: Άνοιξαν 25 θέσεις Λειτουργών στο Τμ.Φορολογίας/Μισθός από €24.500 <<<

Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύχθηκε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι 70% αποτελεσματικό, όπως έδειξε μεγάλη έρευνα.

Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν από τη Pfizer και τη Moderna νωρίτερα αυτό το μήνα, τα οποία έχουν 95% αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca, είναι πολύ πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι πολύ πιο απλούστερο να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έτσι, όπως αναφέρει το BBC, και αυτό θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας -εάν φυσικά λάβει το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εν λόγω εμβολίου, αρκετά για να εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι.

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είπε πως μια ενδιάμεση ανάλυση έδειξε αποτελεσματικότητα 70% του εμβολίου από τις δύο δόσεις -η μια ήταν 90% αποτελεσματική και η δεύτερη 62%.

Σε ανακοίνωσή του, ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Ομάδας Εμβολίου της Οξφόρδης και επικεφαλής της μελέτης, είπε:

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, που θα σώσει αρκετές ζωές. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα από τα δοσολογικά μας σχήματα μπορεί να είναι έως και 90% αποτελεσματικά και εάν χρησιμοποιηθεί αυτό, τότε θα μπορούν να εμβολιαστούν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι με την ήδη προγραμματισμένη παραγωγή. Η σημερινή ανακοίνωση έγινε εφικτή λόγω των πολλών εθελοντών της μελέτης μας αλλά και της σκληρής εργασίας και του ταλέντου των ερευνητών ανά τον κόσμο».

Πηγή: Cnn.gr