Σήμερα η εισαγωγική ακρόαση αγωγής Κομισιόν κατά AstraZeneca

Στις 26/5 τα ασφαλιστικά μέτρα

Πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη σε πρωτοδικείο των Βρυξελλών, η εισαγωγική ακρόαση, στην προσφυγή της Κομισιόν και των κρατών μελών της ΕΕ κατά της AstraZeneca. Η Κομισιόν καλεί το δικαστήριο να αναγνωρίσει, κρίνοντας επί της ουσίας της υπόθεσης, ότι ΑΖ έχει παραβιάσει του όρους της σύμβασης με την ΕΕ, μη παραδίδοντας τις δόσεις εμβολίων που είχε υποσχεθεί. Όπως ξεκαθάρισε στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν Ντε Κέιρσμάκερ, πρόκειται για το σκέλος της νομικής προσφυγής της Κομισιόν που αφορά την ουσία της υπόθεσης και όχι την εντολή για παράδοση των επιπλέον δόσεων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Τα ασφαλιστικά μέτρα της Κομισιόν κατά της AstraZeneca, με τα οποία η ΕΕ καλεί το δικαστήριο να ζητήσει από την ΑΖ να παραδώσει τις δόσεις εμβολίων που χρωστάει στην ΕΕ, βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί, εκδικάζονται στις 26 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο εκπρόσωπος στο ΚΥΠΕ, "η Κομισιόν στοχεύει να διασφαλίσει την παροχή από την AstraZeneca των δόσεων εμβολίου που δικαιούμαστε βάσει συμβατικών δεσμεύσεων". "Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Κομισιόν έλαβε τα απαραίτητα νομικά μέτρα, εξ ονόματός της και εξ ονόματος των κρατών μελών" είπε.

Όπως επισημαίνει, προ μηνός, η Κομισιόν άσκησε δύο αγωγές κατά της εταιρείας: η πρώτη υπόθεση είναι διαταγή έκτακτης ανάγκης, η δεύτερη δικαστική αγωγή επί της ουσίας.

"Η πρώτη αγωγή ασκήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου των Βρυξελλών για να εκδώσει διαταγή έκτακτης ανάγκης (procédure en référe). Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης των δόσεων εμβολίου για τη συνέχιση του εμβολιασμού στα κράτη μέλη, η Κομισιόν ζήτησε από το δικαστήριο να απαιτήσει από την εταιρεία να χορηγήσει επαρκή αριθμό δόσεων. Το δικαστήριο θα κάνει μόνο μια προκαταρκτική εκτίμηση της υπόθεσης και θα αξιολογήσει εάν υπάρχει έκτακτη ανάγκη για τη χορήγηση δόσεων. Η ακρόαση στην υπόθεση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου", εξηγεί ο κ. Ντε Κέιρσμάκερ.

"Η δεύτερη αγωγή αφορά την ουσία της υπόθεσης: βάσει των διατάξεων της προκαταρκτικής συμφωνίας αγοράς, η Κομισιόν ζητεί από το Δικαστήριο να αποφανθεί εάν η AstraZeneca έχει παραβιάσει την APA (advanced purchase agreement). Αύριο, θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγική ακρόαση. Το Δικαστήριο αναμένεται να καθορίσει τις προθεσμίες για την υποβολή συνοπτικών δελτίων και ακροάσεων", αναφέρει.

"Αλλά και πάλι, ο στόχος της Κομισιόν είναι ο ίδιος: εξασφάλιση, μέσω νομικών ενεργειών, της παροχής επαρκούς αριθμού δόσεων για τους Ευρωπαίους πολίτες", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

 
19099
Thumbnail