Σουδάν: Ετοιμάζονται κινητοποιήσεις εναντίον των πραξικοπηματιών

Μαζικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται στο Σουδάν εναντίον των πραξικοπηματιών

Μερικές ώρες πριν αρχίσουν οι μαζικές κινητοποιήσεις τις οποίες έχουν συγκαλέσει σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και συνδικάτα εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος στο Σουδάν, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η οποιαδήποτε βίαιη καταστολή πολιτών που θα διαδηλώσουν σήμερα θα είναι "απαράδεκτη".

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε, μέσω Twitter, ότι η Ουάσινγκτον στέκει στο πλευρό "του λαού του Σουδάν στον μη βίαιο αγώνα του για δημοκρατία".

Οι αντίπαλοι των στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία έχουν καλέσει σε μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα σήμερα με κεντρικό αίτημα την αποκατάσταση στην εξουσία μεταβατικής Κυβέρνησης υπό την ηγεσία πολιτών, ώστε να ξαναμπεί η αφρικανική χώρα στον δρόμο προς τη δημοκρατία έπειτα από δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης.

Λίγες ώρες πριν από τις μαζικές κινητοποιήσεις το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ - ανήκει σε σαουδαραβικά συμφέροντα, εδρεύει στο Ντουμπάι των ΗΑΕ - μετέδωσε ότι στο Σουδάν διακόπηκαν όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση του νέου τηλεπικοινωνιακού μπλακάουτ.

Εξάλλου, ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν, στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, απάλλαξε από τα καθήκοντά τους αρκετούς διπλωμάτες καριέρας, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβευτών της αφρικανικής χώρας στην Τουρκία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Νότια Αφρική, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, το οποίο εδρεύει στο Κατάρ. Δεκάδες πρεσβευτές καταδίκασαν το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

(ΚΥΠΕ)
 

 
20829
Thumbnail