Σουηδία: Οι εκλογές θα κριθούν στην παράταση

Παρατείνεται το εκλογικό θρίλερ στη Σουηδία

Η βραδιά των εκλογών στην Σουηδία δεν «έβγαλε» γρήγορα αποτέλεσμα, όπως αναμένονταν αρχικά. Η μάχη θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, στο νήμα, από τη στιγμή που καμία από τις δύο συμμαχίες, ούτε η κεντροδεξιά, αλλά ούτε και η δεξιά-ακροδεξιά, δεν κατάφερε να διασφαλίσει άνετη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια οι Σουηδοί θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι την Τετάρτη έως ότου ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και των τελευταίων επιστολικών ψήφων από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

>>>  BRIEF PLATINUM - 2ο Τεύχος - Αφιέρωμα UNIC - Πέραν των 100 τίτλων σπουδών - Τα ποσοστά εργοδότησης των αποφοίτων του / Ρεπορτάζ, βίντεο από όλες τις Μαρίνες της Κύπρου / Επιχειρηματικά νέα / Αναλύσεις / Παραοικονομία ΕΔΩ <<<

Παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του μπλοκ δεξιών και ακροδεξιών Ουλφ Κρίστερσον διασφαλίζει με το συντηρητικό του κόμμα «Μετριοπαθείς» το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων 20 ετών, έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός: «Το τελικό αποτέλεσμα θα καθυστερήσει, δήλωσε τη νύχτα. Σε περίπτωση που η συμμαχία μας διασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία, θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να σχηματίσω μια νέα, σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση για ολόκληρη τη Σουηδία και όλους τους πολίτες της».

Πρωτοφανής ενίσχυση των ακροδεξιών

Για να πετύχει το στόχο του ο Κρίστερσον εξαρτάται από τους ακροδεξιούς του Τζίμι Όκεσον, ο οποίος κατόρθωσε μέσα σε μια εικοσαετία να τετραπλασιάσει το ποσοστό του κόμματός του «Σουηδοί Δημοκράτες», και, όπως όλα δείχνουν, θα αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στη νέα βουλή μετά τους σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι παραδοσιακά στην Σουηδία είναι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη.

Από την πλευρά της η νυν πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό στη Σουηδία, ελπίζει να κόψει εκείνη πρώτη το νήμα και να συνεχίσει να κυβερνά ακόμα, όπως έκανε μέχρι πρότινος. Με κυβέρνηση μειοψηφίας και την στήριξη κεντρώων, αριστερών και Πρασίνων: «Κατανοώ ότι πολλοί θα ήθελαν το συντομότερο δυνατό το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε σε συγκεντρωμένους οπαδούς η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός: «Τώρα όπως θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να αφήσουμε τις αρμόδιες αρχές να κάνουν την δουλειά τους».

amp.dw.com

 
20883