Στα 610 τα θύματα στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο

Επέκταση περιορισμών διεθνώς

Αύξηση θανάτων καταγράφηκαν στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών  είναι 143.626. Οι νεκροί έφτασαν τους 18.279 Παράλληλα, 28.470 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 139.442 και είχαν χάσει την ζωή τους 17.669 άνθρωποι ενώ 26.491 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο , δηλαδή, έχασαν τη ζωή τους 610 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.184 νέα κρούσματα. 1.979 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό. 3.605 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 28.339 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 64.873 έχει αποφασιστεί ο κατ`οίκον περιορισμός. Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 54.802 και οι νεκροί 10.022 .

Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 18.677 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.316. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 12.933, με 756 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού παρουσιάζει μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με χθες (328 περισσότερα κρούσματα) ενώ σημειώθηκαν 68 επιπλέον θάνατοι σε σύγκριση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο .

Οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας και στα νοσοκομεία, όμως, συνεχίζουν να μειώνονται σημαντικά ενώ παραμένει σε υψηλά επίπεδα ο αριθμός των θεραπευμένων. Στα νοσοκομεία της Λομβαρδίας, τέλος, δεν παρατηρείται η ίδια, τεράστια πίεση που είχε δημιουργηθεί τις περασμένες εβδομάδες.

>>> Όλες οι διεθνής ειδήσεις σήμερα <<<

Εκτιμήσεις για τα κρούσματα από τις γαλλικές ιατρικές αρχές 

Στη Γαλλία σχεδόν 1,6 εκατομμύρια Γάλλοι θα μπορούσαν να έχουν προσβληθεί, σε αυτή τη φάση, από τον κορωνοϊό SARS CoV-2, σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση που έδωσε σήμερα το συνδικάτο γενικών γιατρών MG France, βασιζόμενο σε έρευνα που διεξήγαγαν παθολόγοι στη χώρα.

Συνολικά, 56.154 ασθενείς με συμπτώματα καταγράφηκαν το διάστημα μεταξύ 17 Μαρτίου και 3 Απριλίου από 2.048 γιατρούς παθολόγους, σε ολόκληρη τη γαλλική επικράτεια, που δέχθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα.

Η συνδικαλιστική ένωση υπολογίζει σε 1,67 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό αυτήν την περίοδο, μια εκτίμηση που κρίνεται "λογική" δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

"Προφανώς, πρόκειται για μια εκτίμηση", υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της MG France, Ζακ Μπατιστονί. "Ομως, δίνει μια ιδέα του εύρους" εκτιμά ο ίδιος, επιμένοντας στη διαφορά μεταξύ του αριθμού των Γάλλων που έχουν προσβληθεί και του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται (σχεδόν 60.000 σύμφωνα με το Σύστημα Δημόσιας Υγείας της Γαλλίας).

Περίπου 1,6 εκατομμύρια, "είναι πολλοί, σε σύγκριση με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται, όμως είναι λίγοι, εάν το συσχετίσουμε με το σύνολο του πληθυσμού" της Γαλλίας, των σχεδόν 67 εκατομμυρίων κατοίκων, σημείωσε ο Μπατιστονί.

Σε μια άλλη εξέλιξ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μετέβη σήμερα στη Μασσαλία για να συναντήσει τον καθηγητή Ντιντιέ Ραούλτ, προασπιστή της αμφιλεγόμενης θεραπείας εναντίον του νέου κορωνοϊού με βάση την υδροξυχλωροκίνη, καθώς κάνει έναν απολογισμό στις θεραπείες εναντίον της νόσου Covid-19, έγινε γνωστό από τη γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισκέφθηκε το Institut Hospitalo-Universitaire (IHU) editerranee, όπου εργάζεται ο καθηγητής Ραούλτ. Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχίζει τις επισκέψεις του σε νοσοκομεία, χωρίς τη συνοδεία δημοσιογράφων, για να διαβουλευτεί με ομάδες πανεπιστημιακών γιατρών που εμπλέκονται στην κλινική έρευνα για τον κορωνοϊό, προτού απευθυνθεί στους Γάλλους, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του της προσεχούς Δευτέρας.

Ένα από τα βασικά πρόσωπα αυτής της κρίσης, ο καθηγητής Ραούλτ δημοσίευσε δύο μελέτες σχετικά με την υδροξυχλωροκίνη, μια ουσία κατά της ελονοσίας, παράγωγο της χλωροκίνης, που αποδεικνύουν, σύμφωνα με τον ίδιο, "την αποτελεσματικότητα" αυτής της θεραπείας . Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι είναι αδύνατο να εξαχθεί αυτό το συμπέρασμα μονάχα στη βάση αυτών των μελετών.

Επ αόριστον παράταση μέτρων στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία παρατείνει επ` αόριστον τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχουν επιβληθεί στη χώρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, ζητώντας από τους πολίτες να τηρήσουν την εντολή παρά τις διακοπές του Πάσχα.

Η Ουγγαρία έχει επισήμως καταγράψει 980 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 66 θανάτους που σχετίζονται με την πανδημία. Εντούτοις η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος καθώς η χώρα πλησιάζει στην φάση των μαζικών μολύνσεων.

Η χώρα επέβαλε τον προηγούμενο μήνα για πρώτη φορά το μέτρο κατ` οίκον περιορισμού, η ισχύς του οποίου αναμενόταν να λήξει το σαββατοκύριακο του Πάσχα, όταν οι Ούγγροι παραδοσιακά συγκεντρώνονταν οικογενειακά. "Αυτό το Πάσχα θα διαφέρει από εκείνα που ξέρουμε", τόνισε ο Ορμπάν σε ένα καταγεγραμμένο από το γραφείο του, βίντεο, που αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook. "Οι περιορισμοί απαγόρευσης κυκλοφορίας ήταν εύλογοι και επιτυχείς καθώς επιβράδυναν την εξάπλωση της πανδημίας", ανέφερε. Η κυβέρνηση θα αναθεωρεί κάθε εβδομάδα την ανάγκη διατήρησης των μέτρων "lockdown", δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι δημοτικές αρχές θα επιτρέπεται να επιβάλουν ειδικούς περιορισμούς για να εγγυώνται την ασφάλεια των τοπικών κοινοτήτων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Πέραν των 4,000 οι θάνατοι στο Ιράν

Οι αρχές της Τεχεράνης ανακοίνωσαν σήμερα 117 νέους θανάτους που οφείλονται στον νέο κορωνοϊό, με αποτέλεσμα ο επίσημος απολογισμός των θανάτων από την πανδημία να ανέρχεται στους 4.110 στο Ιράν, μια από τις πλέον πληγείσες χώρες από τον COVID-19.

Το Ιράν κατέγραψε 1.634 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 66.200, είπε επίσης ο Κιανούς Τζαχανπούρ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία τουλάχιστον 30 κρατούμενοι σε φυλακές στο Ιράν σκοτώθηκαν, στη διάρκεια της καταστολής ενός κινήματος διαμαρτυρίας των κρατουμένων, οι οποίοι φοβούνταν πιθανή προσβολή τους από τον νέο κορονοϊό. Σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, χιλιάδες κρατούμενοι σε τουλάχιστον οκτώ ιρανικές φυλακές πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, εκφράζοντας φόβο μήπως προσβληθούν από την ασθένεια COVID-19.

Φόβοι για τα κρούσματα στις φαβέλες της Βραζιλίας

Οι υγειονομικές αρχές του Ρίο ντε Ζανέιρο κατέγραψαν σήμερα τους πρώτους έξι θανάτους στις φαβέλες, τις παραγκουπόλεις της πόλης, όπου οι οικιστική πυκνότητα και οι ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων τους συδαυλίζουν τους φόβους για μία πραγματική εκατόμβη θυμάτων από την πανδημία.

Η βάση δεδομένων της Γραμματείας Υγείας του Ρίο κάνει λόγο για δύο θανάτους στη φαβέλα Ροσίνια, τη μεγαλύτερη παραγκούπολη στη Λατινική Αμερική, που είναι χτισμένη στην πλαγιά του λόφου που δεσπόζει στα πλούσια προάστια Σάου Κονράντου και Γκαβέα, στα νότια της πόλης. Οι υπόλοιποι θάνατοι καταγράφηκαν σε άλλες φαβέλες στα βόρεια της μεγαλούπολης, κοντά στο αεροδρόμιο: δύο στο Βιγκάριου Ζεράλ, μία στο Μανγκίνιος κι άλλη μία στο Μαρέ.

Οι αρχές δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το πότε κατέληξαν αυτά τα θύματα, που ήταν τέσσερις άνδρες και δύο γυναίκες, με τη νεότερη να είναι 48 ετών.

Στις φαβέλες συγκεντρώνεται το 1/3 του πληθυσμού του Ρίο ντε Ζανέιρο (δηλ. 1,5 εκατ.) και το μέτρο της κοινωνικής απόστασης, που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη της μετάδοσης αποτελεί κενό γράμμα στη υπερπληθώρα της οικιστικής δομής τους, ενώ στα ελάχιστα τετραγωνικά κάθε κατοικίας είναι αναγκασμένα να συμβιώνουν πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας. Πέρα από την ασφυκτική έλλειψη χώρου, ο περιορισμός είναι επίσης δύσκολος, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων στις φαβέλες εργάζονται στην παράλληλη αγορά εργασίας, ή σε εποχιακές και μη μόνιμες θέσεις απασχόλησης, για να βγάλουν τα προς το ζην.

Από σήμερα η κυβέρνηση έχει αρχίσει να διαθέτει επίδομα 600 ρεάις μηνιαίως (περίπου 107 ευρώ) σε κάθε μη μόνιμο εργαζόμενο. Παράλληλα, ΜΚΟ έχουν δραστηριοποιηθεί για να διανείμουν τρόφιμα και βοήθεια στις φαβέλες.

Επιπλέον, οι φαβέλες είναι εκτεθειμένες και συχνά αποτελούν φυτώριο και καταφύγιο κάθε λογής παράνομης δραστηριότητας, όπου δρουν συμμορίες, έμποροι ναρκωτικών ή και παραστρατιωτικές οργανώσεις.

ΚΥΠΕ-ΑΠΕ