Στις Βάσεις μαχητικά Typhoon λόγω ουκρανικής κρίσης (VIDEO)

Σύντομα θα αρχίσουν περιπολίες στην ανατολική Ευρώπη

Με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Typhoon ενισχύθηκαν οι Βάσεις Ακρωτηρίου και σύντομα αρχίζουν περιπολίες στην ανατολική Ευρώπη, λόγω της Ουκρανικής κρίσης, την ώρα που οι βρετανικές δυνάμεις κάνουν εντονότερη την παρουσία τους στην περιοχή,  σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.
 
Τα τέσσερα Typhoon έφτασαν στην Κύπρο το βράδυ της Δευτέρας, ενισχύοντας μια ευρύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη, ενώ σχετικό βίντεο από την άφιξη τους στο νησί δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
 
Την ώρα που ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Ben Wallace βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αύριο θα συζητήσει με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, τις θέσεις της χώρας του για την Ουκρανική κρίση, η Μεγάλη Βρετανία διπλασιάζει τον αριθμό του στρατιωτικού προσωπικού της στην Εσθονία και στέλνει πολεμικά πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, από το Sennelager της Γερμανίας και από βάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα του Royal Welsh battlegroup, θα αρχίσουν σήμερα να μετακινούνται και εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα βρίσκονται στην Εσθονία,  ενώ ελικόπτερα τύπου «Απάτσι» θα φτάσουν σύντομα στην περιοχή για κοινές ασκήσεις στην Ανατολική Ευρώπη.
 
Αναφέρεται επίσης η άφιξη των τεσσάρων μαχητικών Typhoon στις Βάσεις Ακρωτηρίου «τα οποία σύντομα θα αρχίσουν να περιπολούν στον ουρανό της Ανατολικής Ευρώπης μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ».
 
Επιπρόσθετα, προστίθεται, το πολεμικό πλοίο HMS Trend άρχισε περιπολίες στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ από Καναδά, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία, ενώ το αντιτορπιλικό αντιαεροπορικής άμυνας HMS Diamond, ετοιμάζεται να αποπλεύσει για να προστεθεί στη νατοϊκή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Η ανακοίνωση σημειώνει, επίσης, ότι η πλειοψηφία των 350 πεζοναυτών του τάγματος "45 Commando" έχουν ήδη φθάσει στην Πολωνία, ενώ περίπου χίλια άτομα βρίσκονται σε ετοιμότητα στη Μεγάλη Βρετανία για παροχή, εάν χρειαστεί, ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Όπως δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΑΜ «μαζί με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, αναπτύσσουμε στρατεύματα και εξοπλισμό σε στεριά, θάλασσα και αέρα για να υποστηρίξουμε την Ευρωπαϊκή άμυνα, ως αντίδραση στην ενίσχυση των Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα της Ουκρανίας».
 
«Το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι μας ήταν ξεκάθαροι ότι μια εισβολή στην Ουκρανία θα έχει σοβαρές συνέπειες», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η αποκλιμάκωση και η διπλωματία αποτελούν τον μοναδικό τρόπο για να βγουν όλοι από αυτή την κατάσταση.
 
Από τις Βρυξέλλες, προστίθεται, ο Βρετανός ΥΠΑΜ υπογραμμίζει μαζί με τους εταίρους, ότι η Ρωσία πρέπει κάνει τα λόγια πράξεις και «πραγματικά να αποκλιμακώσει την κατάσταση».
 
(ΚΥΠΕ)

 
20886