Στο ΝΑΤΟ η τουρκική επιθετικότητα με το Oruc Reis

Την Τετάρτη οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας

Μετά τη συνειδητοποίηση των ισχυρών χωρών του ΝΑΤΟ ότι μια πιθανή ελληνοτουρκική σύρραξη θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το οικοδόμημα της Ατλαντικής Συμμαχίας, έγινε δεκτή η ελληνική πρόταση να συζητηθεί στην αυριανή τακτική συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων η ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας, μετά την έξοδο του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας θα συζητηθεί αύριο στο Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ (Nato Council - NAC) όπου συμμετέχουν οι 30 πρέσβεις που εκπροσωπούν τις χώρες μέλη και ο γγ της Συμμαχίας.

«Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφαρε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την προκλητικότητα της Τουρκίας» είπε στο protothema.gr κυβερνητική πηγή.

Νωρίτερα, τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες  για συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών επιτροπών θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου στρατιωτικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. 

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Αρχικά είχε αναφερθεί από τουρκικής πλευράς ότι θα γινόταν στις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι σχετικές πληροφορίες διαψεύσθηκαν από την Αθήνα. 

d

Κι αν ο Στόλτενμπεργκ είχε μιλήσει αρχικά για συμφωνία Ελλάδος - Τουρκίας να ξεκινήσουν διάλογο, στη συνέχεια, μετά και την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση, σημειώνοντας ότι δεν επρόκειτο για διάλογο αλλά για τεχνικές συζητήσεις με στόχο να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης, όπως και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: protothema

 
14969