Σύνοδος ΕΣ: Όχι σε κυρώσεις- Ελέγχει την εφαρμογή των υφιστάμενων

Δεν αναμένονται νέες κυρώσεις από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην ατζέντα η κοινή προμήθεια ενέργειας

Την εφαρμογή των μέχρι στιγμή μέτρων κατά της Ρωσίας, χωρίς να αναμένονται αποφάσεις για πέμπτο πακέτο κυρώσεων, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής η οποία ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση στις 17:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Κύπρου).

>>> Διαβάστε επίσης: 

>>> Απόφαση ΝΑΤΟ: Θα συνεχίσουμε τη συντονισμένη πίεση στη Μόσχα <<<
 
>>> Αποφάσεις G7: Πήραν «αιχμάλωτο» τον χρυσό της Ρωσίας <<<
 

Στην ατζέντα θα βρεθεί και το ζήτημα της από κοινού προμήθειας φυσικού αερίου, ζήτημα το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί αντικείμενο τεχνοκρατικής επεξεργασίας από την Κομισιόν, καθώς η διασφάλιση της επαρκούς αποθήκευσης φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα.
 
Στην εναρκτήρια συζήτηση της συνάντησης θα συμμετέχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος νωρίτερα συμμετείχε στις συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και των ηγετών των G7.
 
Η συζήτηση που αφορά τις κυρώσεις θα επικεντρωθεί στην σωστή εφαρμογή των μέτρων που έχουν αποφασιστεί ήδη, ενώ δεν αποκλείεται να συμφωνηθεί και προσθήκη νέων ονομάτων στη υπάρχουσα λίστα των στοχευμένων μέτρων.
 
Σε σχέση με την ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ, οι ηγέτες αναμένεται να δώσουν οδηγίες στην Κομισιόν για συντονισμό μέτρων για τη διασφάλιση αποθήκευσης επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου πριν τον επόμενο χειμώνα, καθώς και για προώθηση της πρότασης για από κοινού αγορά φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση, κατά τρόπο ανάλογο με αυτόν της κοινής αγοράς εμβολίων.
 
Όσον αφορά το ζήτημα του αιτήματος της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, δεν αναμένεται διαφοροποίηση όσον αφορά τη θέση που είχε διατυπωθεί στις Βερσαλίες, ωστόσο η Κομισιόν προχωρεί με την εσπευσμένη κατάρτιση της γνώμης της για την αίτηση.
 
Το θέμα των υψηλών τιμών ενέργειας και τα μέτρα τα οποία προτείνει η Κομισιόν θα συζητηθεί την Παρασκευή, αν και οι προσδοκίες είναι χαμηλές για αποφάσεις σε αυτή τη φάση. Οι ηγέτες αναμένεται πως θα δώσουν εντολή στο Συμβούλιο να εξετάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για υιοθέτηση σε κατοπινό στάδιο.
 
Σε σχέση με την πρόταση Μπάιντεν για προμήθεια LNG στην ΕΕ από τις ΗΠΑ, αυτό αποτελεί ακόμα μια πρόταση που θα συζητηθεί μεταξύ ΗΠΑ και Κομισιόν προτού μπορέσει να προχωρήσει.
 
Στα συμπεράσματα της Συνόδου αναμένεται να περιλαμβάνεται και η συμφωνία για δημιουργία ενός Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία, το οποίο θα παρέχει στήριξη στην κυβέρνηση της χώρας για κάλυψη των άμεσων αναγκών της.

ΚΥΠΕ