Τα θέματα που θα συζητήσουν οι 27 ηγέτες κρατών στις Βερσαλλίες

Την άμυνα ΕΕ, μείωση ενεργειακής εξάρτησης και ανθεκτικότητα οικονομίας συζητούν οι 27 στις Βερσαλλίες

Τις επιπτώσεις της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, καθώς και την ενίσχυση της κυριαρχίας και της άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων μέσω της μείωσης των ενεργειακών και άλλων εξαρτήσεων, θα συζητήσουν το βράδυ της Πέμπτης και την Παρασκευή οι 27 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βερσαλίες της Γαλλίας.
 
Αν και αρχικά το θέμα της συνόδου που διοργανώνει η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ήταν η συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός Ευρωπαϊκού Μοντέλου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για το 2030, οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν αλλάξει το κύριο θέμα της Συνόδου.
 
Όπως ανέφερε στην προσκλητήρια επιστολή του προς τους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η συζήτηση θα εστιάσει στην ενίσχυση της αμυντικής δυνατότητας της ΕΕ, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης - ειδικά όσον αφορά το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα από τη Ρωσία - καθώς και την οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής οικονομικής βάσης.
 
Η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 17:30 τοπική ώρα (18:30 ώρα Κύπρου) την Πέμπτη με την καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
 
Αποκλειστικό αντικείμενο της συζήτησης κατά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει και θα συνεχιστεί σε δείπνο εργασίας θα είναι η κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και ζητήματα άμυνας και ενέργειας.
 
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, οι ηγέτες θα συζητήσουν την ενίσχυση των επενδύσεων στις δυνατότητες άμυνας της ΕΕ και σε καινοτόμες τεχνολογίες. Επίσης, θα εστιάσουν στην αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα και στην ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών.
 
Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της συνόδου και σε γεύμα εργασίας, οι ηγέτες θα συζητήσουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης και επενδύσεων παρουσία και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και του Προέδρου του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου.
 
Η ανάπτυξη μιας πιο ανθεκτικής οικονομικής βάσης για την ΕΕ εμπεριέχει μεταξύ άλλων την μείωση των στρατηγικών εξαρτήσεων και την ενίσχυση του εφοδιασμού με κρίσιμης σημασίας πρώτες ύλες και ημιαγωγούς.
 
Επίσης, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την πλευρά του Συμβουλίου, θα συζητηθεί η στήριξη της καινοτομίας και της βιώσιμης παραγωγής φαρμάκων μέσω της χρηματοδότησης στην έρευνα και στην δημιουργία υποδομών παραγωγής για προϊόντα κρίσιμης σημασίας.
 
ΚΥΠΕ