Τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη στέλνει η ΕΕ στο Ισραήλ

Τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη είναι από την Κύπρο

Τέσσερα αεροσκάφη, δύο εκ των οποίων από την Κύπρο, στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών στο Ισραήλ, μετά από αίτημα της γειτονικής χώρας για ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Συγκεκριμένα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε μετά από αίτημα των ισραηλινών αρχών για βοήθεια αργά χθες το βράδυ (23 Μαΐου) και η ΕΕ προχώρησε στον συντονισμό της κινητοποίησης 4 αεροσκαφών πυρόσβεσης (2 από την Ιταλία και 2 από την Κύπρο) που καταφθάνουν πλέον στις πληγείσες περιοχές. Παράλληλα το Κέντρο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται σε τακτική επαφή με τις ισραηλινές αρχές και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση ώστε να κατευθύνει βέλτιστα τη βοήθεια της ΕΕ.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε σχετικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "βρίσκεται σε αλληλεγγύη με το Ισραήλ σε αυτή τη δύσκολη εποχή". Σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη "βρίσκεται ήδη στο καθ οδόν" και ευχαρίστησε την Ιταλία και την Κύπρο για την απτή αλληλεγγύη τους. "Οι σκέψεις μας είναι με όλους εκείνους που επηρεάζονται και τους πρώτους ανταποκριτές (first responders) που εργάζονται επί του εδάφους", τόνισε ο Επίτροπος Στυλιανίδης, διευκρινίζοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παράσχει και περαιτέρω βοήθεια.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ

 
2498
Thumbnail

Η Αμερικανική Γερουσία ψήφισε για να εμποδίσει το σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να ολοκληρώσει την πώληση όπλων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες χώρες, με πολλούς Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να γυρνούν την πλάτη στον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Το πρώτο από τα 22 ψηφίσματα με στόχο να εμποδίσουν κάθε μία από αυτές τις πωλήσεις όπλων εγκρίθηκε με ψήφους 53 υπέρ και 45 κατά.

ad1mobile

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ένας από τους πιστότερους υποστηρικτές του μεγιστάνα, βρισκόταν μεταξύ των επτά γερουσιαστών που κατέθεσαν 22 ψηφίσματα με στόχο να εμποδίσουν κάθε μία από αυτές τις πωλήσεις όπλων.

Μετά τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από πράκτορες που είχαν έρθει από το Ριάντ, η οργή γερουσιαστών παραμένει στα ύψη. Ακόμη και μεταξύ ορισμένων πιστών συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ που αγανάκτησαν από την ουδέτερη στάση του Λευκού Οίκου απέναντι στον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Σε αυτό το ήδη τεταμένο κλίμα στην Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Τραμπ εκμεταλλεύτηκε τις έκτακτες προεδρικές εξουσίες, στα τέλη Μαΐου, προκειμένου να παρακάμψει το Κογκρέσο και να δώσει απευθείας εντολή για 22 πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και στο Ντουμπάι έναντι του ποσού των 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ad2mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Έκανε, μάλιστα, λόγο, προκειμένου να δικαιολογήσει την ενέργεια αυτή, για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την οποία προκάλεσε η Τεχεράνη.

Αυτή η απόφαση πυροδότησε την αγανάκτηση στο Κογκρέσο, ακόμα και των πιστότερων συμμάχων του Ντόναλντ Τραμπ, που διατυπώνουν φόβους ότι αυτά τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στην Υεμένη, από τον συνασπισμό του οποίου ηγείται το Ριάντ.

article 1