Θα μπορούσε και το Ikea να φτιάχνει αυτοκίνητα

Ένα ηλεκτρικό όχημα που σας μεταφέρει από το σημείο Α στο σημείο Β σε σχετική άνεση και μέγιστη ασφάλεια

Το Hoga, είναι το συναρμολογούμενο αυτοκίνητο που έχει συλλάβει ως ιδέα για την πτυχιακή του εργασία ένας ταλαντούχος φοιτητής, ο οποίος συνδύασε το χαρακτήρα των προϊόντων της Ikea με το πρόγραμμα κινητικότητας της Renault.

Σχεδιασμένο ως το απόλυτο «κιτ αυτοκινήτου», αυτό το μικρό όχημα είναι ένα «έξυπνο, χαμηλού κόστους και βιώσιμο», χωρίς συμβιβασμούς στην ασφάλεια των επιβατών.

Τουλάχιστον έτσι το περιγράφει ο δημιουργός του, Ryan Schlotthauer, ο οποίος στο παρελθόν μας έχει απασχολήσει με ανάλογες προτάσεις για κάποια μοντέλα της GMC.

Το Hοga είναι η πτυχιακή του διατριβή και φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Το Hoga είναι μια «γέφυρα» που κλείνει το κενό για τους ανθρώπους που ζουν σε λιγότερο ακριβά προάστια, «σε θέσεις εργασίας και κινητικότητα που γεμίζει πυκνές αστικές πόλεις», όπως λέει ο σχεδιαστής.

Είναι βασικά ένα ηλεκτρικό όχημα που σας μεταφέρει από το σημείο Α στο σημείο Β σε σχετική άνεση και μέγιστη ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου ενός ακόμα επιβάτη και κάποιου φορτίου.

V

Το ίδιο το αυτοκίνητο μεταφέρεται σε κιβώτιο, όπως τα έπιπλα Ikea. Υπάρχει το ανακυκλώσιμο skateboard– πλατφόρμα με τις μπαταρίες που αποστέλλεται σε ένα κομμάτι και από εκεί και πέρα, ακολουθεί μια ποικιλία τμημάτων που θα πρέπει να συναρμολογήσει κανείς για να έχει το αυτοκίνητό του έτοιμο για χρήση.

Ο σχεδιασμός με το αμάξωμα σε σχήμα «A» περιλαμβάνει ένα ενσωματωμένο roll cage, ενώ η σύνδεση των δύο τμημάτων γίνεται χωρίς κάποιο χημικό αλλά με «καθαρό μηχανικό κλείδωμα»- όπως τα Lego.

O σχεδιασμός καθοδηγείται από τις αρχές του Bauhaus, επομένως είναι καθαρός και πρακτικός. Στην καμπίνα, υπάρχει το τιμόνι, μια μεγάλη οθόνη και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσει ο κάτοχος τη δική του συσκευή ψυχαγωγίας. Ολόκληρο το ταμπλό πιάνει πάνω στο παρμπρίζ, έτσι ώστε το Hoga να προσφέρει πρόσβαση και έξοδο τόσο από το μπροστινό, όσο και από το πίσω μέρος. Το Hoga θα είναι εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά, οπότε δεν θα δημιουργήσει απόβλητα ακόμη και μετά το τέλος του κύκλου ζωής του. Με την έξυπνη χρήση των υλικών που προτείνει ο σχεδιαστής, το μικρό μοντέλο θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά προσιτό, με μια τιμή λιανικής πώλησης που δεν θα ξεπερνούσε τα 6.500 ευρώ.

v

newsauto.gr

Tags
 
16053