Τι (δεν) μάθαμε από την ομιλία Πούτιν

Πολλοί αξιωματούχοι και αναλυτές περίμεναν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα ανακοίνωνε σήμερα (9/5) γενική επιστράτευση

Αρκετοί ήταν οι αξιωματούχοι και αναλυτές που πίστευαν πως η σημερινή ημέρα, κατά την οποία γιορτάζεται η Ημέρα της Νίκης για την ήταν της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα αξιοποιηθεί από τον Βλαντίμιρ Πούτιν για να ανακοινώσει γενική επιστράτευση, κηρύσσοντας επίσημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερες δυνάμεις στο πεδίο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, όπως δεν έγινε αναφορά για την τύχη των περιοχών που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στην Ουκρανία.

>>> Διαβάστε επίσης:  Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία: Τι είπε ο Πούτιν στην ομιλία του <<<

Τελικά, η ομιλία του Ρώσου προέδρου στην παρέλαση της 9ης Μαΐου έμοιαζε περισσότερο με την ομιλία που περίμεναν οι πιο συγκρατημένοι που συνεχώς υπενθύμιζαν από τη μία πως στον Πούτιν δεν αρέσει να κάνει ηχηρές παρεμβάσεις, και από την άλλη πως η ρωσική κοινωνία δεν θα του συγχωρούσε μια γενική κινητοποίηση.

Δείτε την παρέλαση στη Μόσχα:

Τι μάθαμε επομένως από τη δημόσια τοποθέτηση του Πούτιν;

Ο ηγέτης της Ρωσίας προσπάθησε να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία δημιούργησαν απειλές «απαράδεκτες για εμάς» στα σύνορα της Ρωσίας, γι’ αυτό και η εισβολή ήταν «η αναγκαστική, έγκαιρη και μόνη σωστή απόφαση. .».

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Πούτιν θέλησε να απεικονίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως τη συνέχεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη μάχη κατά του ναζισμού.

Στην ομιλία του όμως δεν έκανε λόγο για γενική κινητοποίηση και κήρυξη πολέμου αλλά ούτε για κήρυξη νίκης. Από την ομιλία του έλειπαν επίσης οι συνήθεις απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων, αλλά δεν απουσίαζαν οι αναφορές στις ρωσικές απώλειες για τις οποίες η Ρωσία αποφεύγει να μιλάει.

Μάλιστα προσέφερε κίνητρο στους Ρώσους να πάρουν τα όπλα λέγοντας ότι τα παιδιά όσων πολεμήσουν στην Ουκρανία θα μπορούν να μπουν στα ρωσικά πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις. Επιπλέον διαβεβαίωσε ότι το ρωσικό κράτος θα φροντίσει τα παιδιά όσων χάνουν τη ζωή τους στην Ουκρανία.

Τέλος, σημείωσε ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία εστιάζουν πλέον στην περιοχή του Ντονμπάς.

«Η ομιλία για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν στερεοτυπική και οι δικαιολογίες για τον τρέχοντα πόλεμο ήταν τελετουργικές επαναλήψεις όλων όσων έχουμε ακούσει ήδη. Αναγνώρισε όμως θανάτους και πληγές», σχολιάζει ο Ρόλαντ Ολίφαντ της Telegraph.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στη Μόσχα, Μαξ Σέντον, διακρίνει την απουσία κήρυξης νίκης ως τη σημαντικότερη εξέλιξη: «Η μεγαλύτερη απουσία από την ομιλία του Πούτιν ήταν οποιαδήποτε πραγματική ΄΄νίκη’’. Είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα πολεμούν ηρωικά στο Ντονμπάς, αλλά δεν ανέφερε τη Μαριούπολη ή άλλα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία».

Πηγή: Naftemporiki.gr